Кметът на Стара Загора поздрави млади математици

Кметът на Стара Загора поздрави млади математици

Гордеем се със сериозните успехи на тези млади хора, защото прославят нашия град със своите познания и ум. Горд съм, че Стара Загора и България имат такива деца, затова трябва да им помагаме. Това заяви кметът Живко Тодоров.

Той се срещна с младите математици, които това лято се завърнаха с медали от олимпиади по математика в Сингапур и Хонконг. Участието им в престижните състезания беше подкрепено финансово от Община Стара Загора.

„Децата, които имат качества, са мотора на обществото и модели на подражание за останалите. Ще продължим да ги насърчаваме и помагаме, защото те го заслужават“ – каза още кметът на Стара Загора.

Петокласникът от Профилираната математическа гимназия „Гео Милев“ Михаил Михов спечели бронзов медал от провелото се в Хонконг открито първенство на Азия по математика. Михаил е бил единственото българче сред хилядата участници в престижната надпревара, които са имали на разположение по 90 минути, за да решат 30-те задачи във всяка възрастова група. Той сподели, че миналата година е бил трети на Сингапурската азиатска олимпиада.

Светослав Карабалиев от 6 клас от Профилираната математическа гимназия „Гео Милев“ и Христо Анастасов от 4 клас в СУ „Максим Горки” са сребърни медалисти от Международната олимпиада по математика в Сингапур, която се проведе от 12 до 15 август 2016 г. Петокласникът Любен Карбанов от математическата гимназия е с бронз от нея.

Благодарности към кмета за участието на младите математици изказа и директорът на ПМГ „Гео Милев“ Николина Куличева. Тя благодари за отпуснатите от Общината финансови средства и за извършения ремонт на сградата на училището.

„Няма аналог на нашето училище в общината. Ангажираността на общината, която много се грижи за младите хора, ни кара да работим още по-здраво за издигане на престижа на града и училището“ - заяви тя.

Младите математици подариха сувенири на кмета.

Ръководството на Общината се срещна с млади математици

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми: