ГЕРБ направи дарение за паметна плоча на Захарий Стоянов в Люляк

ГЕРБ направи дарение за паметна плоча на Захарий Стоянов в село Люляк

Общинското ръководство на политическа партия ГЕРБ – Стара Загора направи дарение за изработването и поставянето на паметна плоча на Захарий Стоянов в село Люляк. Неговите жители се преклониха пред историко-социалното дело на Стоянов.

По времето на Старозагорското въстание той е преминал през Нова махала, днес село Люляк. В своя труд „Записки по българските въстания“ подробно е разказал за срещата си с хората от селото. С поставянето на барелефа жителите на Люляк изразиха благодарността си към завещанието на учителя, поета и революционер.

„Радвам се, че мога да бъда днес тук с вас. Срещите с истинските българи ме карат да вярвам, че страната ни няма да се изгуби. Благодаря на всички, които пазят българското и се грижат то да се съхранява! Въпреки трудните дни, които сме имали като народ, ние сме оцелели, защото сме били единни, защото сме били заедно“ - каза по време на откриването на паметната плоча общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Стара Загора Емил Христов, съобщиха от пресцентъра на партията.

„В Стара Загора имаме точно това - пример за екипна работа, ето затова вървим към развитие. Недоверието, разделението не носят нищо добро на никого“ - допълни Христов. Той поздрави кметския наместник на населеното място Иван Ковачев, както и членовете на инициативния комитет за поставянето на паметната плоча, за решението да запазят по този достоен начин историческата памет.

Старозагорското село Люляк отбеляза и храмовия си празник с освещаване на три нови икони за местната църква „Св. Петка“. Присъстваха още общинският съветник от ПП ГЕРБ Николай Николов, председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева, скулпторът на барелефа Никола Джамбазов, дарители и десетки жители и гости на населеното място.

www.infoz.bg

На подобна тема