Изложбата Иван Мърквичка (1865 - 1938) и новата българска живопис гостува в Стара Загора

Изложбата „Иван Мърквичка (1865 - 1938) и новата българска живопис“ гостува в Стара Загора

Националната галерия гостува на Художествена галерия - Стара Загора с изложбата „Иван Мърквичка (1865 - 1938) и новата българска живопис“, която се организира под патронажа на Министерството на културата. Изложбата ще бъде открита на 8 ноември 2016 г. от 18:00 часа.

Автопортрет на Мърквичка

Представени са 50 автори – повечето известни и високо ценени, а други - непознати дори и за специалистите. Голяма част от картините се показват за първи път. Изложбата е посветена на 160-годишнината от рождението на Иван Мърквичка – художник, чиято съдба е свързана с първите стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура. Неговите битови композиции са своеобразна емблема на времето. И ако в тези произведения е отразено традиционното ежедневие, портретите представят новата свободна личност.

Експозицията е подготвена от изкуствоведа Бистра Рангелова, в екип с Елица Терзиева и Боряна Вълчанова. Тя е първи опит да се постави творчеството на Иван Мърквичка в контекста на сложния и богат на индивидуалности художествен живот в България, в края на ХІХ и началото на ХХ век. Повдига се въпросът за нашето познание за изкуството от този период, както и за преценката ни за него.

Иван Мърквичка оставя ярка следа в многообразната картина на зараждащия се художествен живот. Той е сред основателите на първото ни художническо дружество, сред организаторите на първите изложби, сред инициаторите на първото специализирано списание за изкуство. Участва активно в създаването на Държавното рисувално училище през 1896 (днес Национална художествена академия) и е негов първи директор и професор по живопис до 1921.

През дългия си творчески и обществен живот Мърквичка не е самотник. Заобиколен е от съмишленици във време, когато българското изкуството изминава пътя от възрожденските икони и портрети до модерната пластична култура. Мнозина от  учениците му демонстрират и нови художествени възгледи. Историята е наситена със събития, има своите върхови постижения, познава и вътрешните колизии и лутания.

Todorov

Mitov

www.infoz.bg