Зорница Русинова: Работим активно за връщането на студентите зад граница

За първи път през последните 11 години нивото на безработица в България е под средно европейското и е паднало на 7,3%. Тази устойчива тенденция се наблюдава през последните няколко месеца, заяви пред журналисти в Стара Загора социалният министър Зорница Русинова.

Тя посети в града Дневния център за деца и младежи с увреждания и Детска ясла № 8, които се ремонтират със средства по проект "Красива България". В Дневния център се изграждат асансьор и санитарно помещение, адаптирани към потребностите на неговите посетители.

zornitsa rusinovaМинистър Русинова посочи и причините за спада на безработицата. "Това е едни от сигналите за истинска икономическа активност, т.е. бизнесът започва да набира работна ръка, което е съживяване от кризата. Другият фактор е ефективността на инвестициите и схемите, които се изпълняват по линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и мерките по националния бюджет" - заяви социалният министър.

Тя уточни, че няма точна статистика, но се наблюдава тенденция на връщане на българските студенти зад граница, като затова активно работи държавата.
"В пет европейски страни, сред които Германия, Испания и Великобритания, където има доста младежи, които учат в университетите, ежегодно правим трудови борси и информационни дни, заедно с български работодатели, така че да ги призовем да се върнат в България" - каза социалният министър.

Зорница Русинова съобщи, че са предвидени европейски и национални средства за придобиване на квалификация от хора, без образование, които са трайно безработни. Най-голямото предизвикателство са около 150 000 младежи, които нито учат, нито работят. Заедно с местните власти и бизнеса се търси мотивация за тяхната реализация на пазара на труда.

"Правителството полага грижи за сближаване на университетското образование с нуждите на бизнеса" - каза Зорница Русинова на среща със студенти от Тракийския университет в Стара Загора. 

Тя представи възможностите, които дава Младежката гаранция и предимствата на провежданите в рамките на инициативата стажове. Около 40% от преминалите стажове младежи остават на същата работа след приключването им.

Пред студентите министърът представи програмата по Закона за насърчаване на заетостта, която подкрепя безработните да започнат работа на повече от 50 км от населеното място, в което живеят. „Програмата стартира от началото на следващата година, а с осигурените средства ще могат да се покриват разходи като наем, детска градина, ясла, интернет за период до 12 месеца“ - уточни Русинова.

Министърът акцентира и върху схемата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за предприемчиви младежи. По нея ще се отпускат  кредити от 5000 до 50 000 лв., които ще се използват за стартиращи или нови предприятия, които функционират от не повече от 2 години. За тази инициатива са заделени 70 млн. лв. и предстои да бъде отворена от догодина. Предвидена е и специална схема, по която младите хора ще могат да получат финансови и правни консултации за изготвяне на бизнес план.

„Предлагаме майките, които искат да се върнат на работа преди да е изтекла първата година майчинство, да получават 50% от полагащото им се обезщетение от НОИ, докато детето навърши 1 година“ - съобщи министърът. Тя поясни, че това ще увеличи доходите на работещата майка – тя ще получава както заплатата си (връщайки се на работа), така и половината от обезщетението.

zornitsa rusenova stara zagora

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

На подобна тема