Лиляна Павлова: Националната програма за саниране ще остане безплатна за хората при стабилно управление

2000 многофамилни жилищни сгради в България са обхванати в най-мащабната Национална програма за повишаване на енергийната ефективност, още 2600 чакат за саниране. Ефектът е видим - красиви, уютни домове и по-ниски разходи за отопление.

Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Стара Загора. Тя присъства на освещаването на първата, санирана по програмата сграда в града, която се намира на ул. "Августа Траяна" 31. Там бяха председателят на Общинския съвет на Стара Загора Емил Христов, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Йордан Николов, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници и граждани.

През 2016 г. от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Стара Загора се възползваха собствениците на 75 сгради. Още 200 чакат за саниране. "Това е най-мащабната социална програма на правителството, защото става въпрос за директни безплатни за домакинствата инвестиции. След първоначалните страхове на хората, благодарение, за съжаление, на атаката и манипулациите от нашите опоненти, всъщност хората, които се възползваха от програмата, са доволни. Когато видяха първите резултати, желаещите станаха много" - добави министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Тя уточни, че програмата ще продължи и се надява парламентът да приеме проекто-бюджета. "Както казахме, програмата за първите три години със сигурност ще бъде 100% безвъзмездна за хората. При добри условия, при добро изпълнение на бюджета, при стабилност на управлението, тя би могла и да се разширява" - добави Лиляна Павлова.

Тя съобщи още, че в следващите седмици ще бъде избран изпълнител на дълго чакания ремонт на шосето от Стара Загора до Раднево. Ако няма обжалване, документацията ще бъда готова до края на годината. Срокът за изпълнение е около 2 години.

sanirani blokove osveshtavane

Венета Асенова | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber