„Селска чест” на Маскани и балетът "Делвата" поставят началото на Фестивала на оперното и балетното изкуство

От 28 ноември до 10 декември 2016 г. Стара Загора ще се превърне в столица на класическата музика. Градът ще бъде за 47-ми път домакин на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Тази година организаторите от първия извън столичен оперен театър – Старозагорската опера, с активната подкрепа на Община Стара Загора, са се постарали да включат в програмата на фестивала пъстър калейдоскоп от събития, които представят някои от най-интересните музикално-сценични събития през последната година. Традиционно място е отделено на оперната и балетна класика.

Домакините от Стара Загора ще открият фестивала с премиерните спектакли на операта „Селска чест” от Маскани и на балета „Делвата” от Алфредо Казела, който се поставя за първи път в България на 28 ноември от 19:00 часа. Пловдивската опера гостува с „Хофманови разкази” от Жак Офенбах – копродукция с Македонската опера и балет. Варненският театрално-музикален продуцентски център гостува с музикалната драма от Мусоргски „Борис Годунов”. В спектакъла световният бас Карло Коломбара дебютира в една от знаковите басови партии – на Борис Годунов. Държавният Балет върху лед - Санкт Петербург ще представи класическата творба „Лебедово езеро” от Чайковски. Държавна опера – Русе е подготвила специално за фестивала Балетна вечер с фрагменти от класическия репертоар и специална танцова постановка, базирана на „Годишните времена” от Вивалди. Разнообразната програма се допълва и от мюзикъла „Любов и смърт в Мулен Руж” на Музикалния театър Стефан Македонски - София.

По традиция фестивалът се фокусира и върху значими за музикалната общественост годишнини. Държавна опера – Стара Загора ще представи още една премиерна продукция от цикъла „Опера в куфар“ - операта „Вълшебната флейта”, посветена на 260-ата годишнина от рождението на Моцарт.

Vesselina Katsarova Stara Zagora 180-годишнината от рождението на именития български композитор Красимир Кюркчийски ще бъде отбелязана с много специален концерт. В него ще участва голямата оперна прима Веселина Кацарова и женският хор на Националния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”. Те ще представят част от неговото песенно творчество, вдъхновено от българския фолклор.

„Можем да бъдем много достойна опера, в която да влиза нашата публика. За да продължи операта да живее, трябва да и предлагаме качествени спектакли“- каза на пресконференция световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова. Именитата старозагорка е и артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора.

80-ата годишнина от основаването на женския хор „Христина Морфова” ще бъде отбелязана с юбилейна концертна програма, която ще представи ансамбълът под диригентството на проф. Емил Янев. Филмът на Магдалена Манолова „Звездни мигове с Анна Томова-Синтова” припомня респектиращите артистични изяви на 75-годишната българска оперна прима. Концерт на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на Пламен Джуров се посвещава на 95-ата годишнина от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство предоставя сцена и на независими експериментални проекти. Фондация „Дарина Такова” ще представи „Матрьошка” - музикално-танцов спектакъл по сюжети на руския фолклор, Пушкин и музика от Глинка, Римски-Корсаков, Рахманинов и Чайковски със специалното участие на актрисата Биляна Петринска. Сред фестивалните събития се откроява изложбата „Цигулкова магия”, организирана съвместно със Съюза на лютиерите. Именитата пианистка Мария Принц ще направи майсторски клас за певци и инструменталисти „Виенска класика – израз и стил“.

Срещата на директорите на Балканските оперни театри ще бъде ознаменувана с галаконцерт с участието на изпълнители от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина и Австрия.

www.infoz.bg

На подобна тема