Как оперното изкуство привлича млада публика, поне в Италия

В Италия операта често отива на място при своята публика – безплатно, с малки декори и оркестри и след това зрителите на тези представления стават редовни посетители на истински спектакли в концертните зали.

Това сподели Карло Донадио - диригент на операта „Селска чест” от Маскани и на балета „Делвата” от Казели, с които ще бъде открит Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

Италианският екип на операта Селска честИталианският оперен екип, който подготвя двете премиерни постановки, проведе среща със заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Домакините и гостите размениха мнения за бъдещето на оперното изкуство, за привличането на млада публика, за възможностите за сътрудничество на оперни трупи и артисти от Италия и Стара Загора.

„Пътищата за привличането на младата публика са два основни – още в училищата и като се представят продукции от висока класа в духа на времето“ – каза режисьорът на „Селска чест“ Игнацио Окипинти.

„По телевизията се популяризира всякакъв вид музика, но не и класическа. Освен това много модернистични постановки с провокативни решения на сцените на европейските театри не привличат, а отблъскват публиката. Тя търси досег с голямото изкуство, иска да потъне в едно друго време“ – е мнението на Салваторе Русо, сценограф и автор на костюмите в подготвяните заглавия.

„В Стара Загора направихме успешен експеримент с представянето на оперното изкуство на стадиона със спектакъла на „Аида“ в чест на 100-годишнината на футболен клуб „Берое“. Надяваме се все повече и различна публика да посещава спектаклите на нашата Опера, за която Община Стара Загора полага големи грижи, като финансира дейността и поема издръжката на сградата“ – каза заместник-кметът Иванка Сотирова.

Гостите получиха подаръци за спомен от Община Стара Загора и със съдействието на домакините на приятелската среща посетиха Регионалния исторически музей, където разгледаха Античната улица, мозайките и макета на града.

www.infoz.bg

На подобна тема