Закриват Фестивала на оперното и балетното изкуство с "Музиката на Европа и Балканите"

47-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще бъде закрито на 10 декември от 19:00 часа с галаконцерт "Музиката на Европа и Балканите".

Той е съвместна продукция на Балканската оперна мрежа. Ще прозвучат произведения от националната музикална съкровищница на България, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, както и избрани арии и дуети от световната оперна класика.

Цветелина ВасилеваБългария ще бъде представена от световнопризнатата оперна певица Цветелина Василева, която ще изпълни ария на Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, а след това ще зарадва почитателите на оперното изкуство с ария на Леонора от „Силата на съдбата“ на Верди. Очакван финал на концерта е дуетът на Леонора и Граф Ди Луна от операта „Трубадур“, в който Цветелина Василева ще си партнира с великолепния румънски баритон Йонуц Паску. Той е избрал да представи своята страна с ария на Едип от едноименната опера на Джордже Енеску. Босненката Аида Чорбаджич ще изпълни „Утро“ от Петър Коньович и ария на Розина от „Севилският бръснар“ от Росини. Сръбският бас-баритон Александър Стаматович ще предложи на публиката ария на Хаджи Тома от операта „Кошана“ на Петър Коньович и куплети на Тореадора от операта „Кармен” на Бизе. Младата румънска певица Лаура Ефтимие ще изпълни песен на Станкуца от музикалната картина „По жътва” на Тибериу Бредичану и валс на Жулиета от операта ,,Ромео и Жулиета“ на Гуно. Солистът на Старозагорската опера Ивайло Йовчев ще участва в концерта с ария на Илия от операта ,,Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев. В първата част на концерта ще се изяви младата виртуозна пианистка от Словакия Петра Погади. Тя ще бъде солистка в Концерта за пиано № 2 в ла мажор на Ференц Лист. Концертът ще започне с уникалното въведение и танци към операта ,,Момчил“ на Любомир Пипков.

Концертът ще бъде в съпровод на оркестъра на Държавна опера - Стара Загора. На диригентския пулт ще застане Ивайло Кринчев.

www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни