Най-новият обитател на зоопарка в Стара Загора е рис от нежния пол

Най-новият обитател на зоопарка в Стара Загора е рис от нежния пол

Женски рис е новото попълнение на зоопарка в Стара Загора. Хищникът все още няма име, но ще бъде партньорка на деветгодишния рис Михаил. Клетката на рисовата двойка се намира срещу "жилището" на лъвовете.

„Доволен съм, че вече имаме рисова двойка, тъй като в България видът се счита за изчезващ. Смята се, че последният рис е бил убит в нашите гори от немски войници през далечната 1941 г.“, разказва директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. По думите му, ако всичко е наред, напролет старозагорският зоопарк трябва да се сдобие и с бебета рисове.

Рис„Това потомство ще бъде принос за биологичното разнообразие не само в България, но и в Европа“ - твърди д-р Михайлов. Двойката ще обитава новата клетка, направена за Михаил и брат му Ангел, който обаче не оцелял.

Женският рис, който е на 2,5 годишна възраст, е преотстъпен от Хасковската зоологическа градина, където също живеел сам. Тъй като не е добре такива ценни животни да живеят сами, се е стигнало до споразумение за изпращането му в Стара Загора. В контролирани условия рисовете живеят около 15 - 20 години. Хранят се предимно с месо, а в природата целият набор от дребен дивеч може да бъде тяхна плячка.

За Хасково от старозагорския зоопарк заминават две от излюпените тук това лято седем малки птици ему. Създаването на потомство от големите нелетящи птици в подобна среда е изключителна рядкост и се случва за първи път у нас, затова екипът на зоопарка в Стара Загора издигна със собствени усилия „чудна къща“, направена от паднала дървесна маса и покрита със слама, специално за настаняването на новоизлюпените ему.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:

На подобна тема