Вежди Рашидов представя свои акварели в Стара Загора

Вежди Рашидов ще представи свои творби в Стара Загора по покана на Общината. Ценителите ще могат да видят над 35 произведения, експонирани в самостоятелната изложба, озаглавена „Акварели”.

Изложба на Вежди РашидовОткриването ще се състои на 21 декември от 17:30 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора.

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 година в град Димитровград. Когато е на две години заминава с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Лятифова, умира, когато той е в 4 клас. До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен кладенец. Кандидатства в Художествената гимназия в София и така започва успешната му кариера на световноизвестен художник.

Носител е на златен медал на името на Данте – Равена, орден „Александър Невски“ – Русия, австрийски орден – „Златен кръст на Свети Леополд”, орден на заслугите - Украйна, златен медал на Армения, орден „Стара планина“ – първа степен – България, орден „Кирил и Методий“ – България. Член на Европейската академия на изкуствата в Париж.

Негови произведения се намират в почти всички галерии в страната, както и в много частни колекции и музеи в чужбина: Музей „Пушкин” - Москва, Фондация „Лудвиг – Кьолн”, Национална галерия - Ереван, Национална галерия - Варшава, Музея „Маннцу” - Токио, Музей „Корита” - Токио, „Статис музеум”, Отаро - Япония, Фондация „Екли” - Париж, Музей „Тилсен” - Канада, Национална галерия – „Анкара”, Фондация „Гулбикян“ в Португалия, Музея на конната цивилизация в Йокохама, Музея Уфици във Флоренция, Музея на съвременното изкуство в София и Националната галерия на България и др.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24