Талантлива флейтистка ще участва в коледния концерт в Стара Загора

Коледни песни, хорове, арии и дуети, избрани фрагменти от творби на Хендел, Бах, Глук, Верди, Пучини, Сметана, Борн и други ще прозвучат на сцената на Държавна опера – Стара Загора на 23 декември от 19:00 часа.

desislava DOBREVAСпециален гост на коледния концерт на Държавна опера - Стара Загора е младата флейтистка Десислава Добрева, родена Стара Загора и вече с успешна кариера в Европа. На диригентския пулт ще застане Пиер Калабрия от Италия. Под неговата палка се състоя първият концерт от поредицата „Децата на Стара Загора на сцените на Европа“ на 24 ноември със солист младата цигуларка Валери Драганова.

В коледния концерт участват още солистите Елена Баръмова, Михаела Берова, Нели Нечева, хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора.

Десислава Добрева ще е солист в Брилянтна фантазия "Кармен" от Франсоа Борн и Танц на блажените духове из операта "Орфей и Евридика" от Глук.

Десислава Добрева е родена в Стара Загора. Завършила е НУМСИ “Христина Морфова“ през 2005 г. През 2012 г. се дипломира с отличие в магистърска степен в Университет за музика и сценични изкуства, Виена, в класа по флейта на проф.Барбара Гислер-Хазе. Учи един семестър по Програма „Еразмус“ в Парижката консерватория при Винсент Люка (соло флейтист на Оркестъра на Париж). В годините 2012-2014 е в класа по флейта на Карл-Хайнц Шутц (соло флейтист на Виенската филхармония). Участва и печели редица награди в международни конкурси и концертира в много европейски страни, както и в Япония и Китай. Участва активно в концертите на Фондация „Лайв Музик Нау“, основана от Сър Йехуди Менухин. Посещавала е майсторски класове при Филип Бернолд, Пиер-Ив Арто, Андраш Адорян, Феликс Ренгли, Патрик Галоа и др. Стипендиантка е на „Вернер Трип Фондация“, „Токио Фондация“ и „Вефелшайд Фондация“.

В момента Десислава Добрева преподава флейта в Частното музикално училище „Алегро Виваче“ във Виена, както и в Държавното музикално училище „Й. Г. Албрехтсбергер“ в Клостернойбург. Тя е основателка на „1, 2, Трио“ (флейта, виолончело и пиано), с което през 2013 г. е финалист и носител на награда на Конкурса „Фиделио“ във Виена.

Страстта към камерната музика я събира също с духовия квинтет „qWINDett“, с който има многобройни участия, между които на престижния Фестивал в Залцбург под ръководството на Виенските филхармоници и също така изнасят рецитал в Музикферайн.
Свирила е в оркестри, между които на Виенската държавна опера, Виенските симфоници, Народната опера във Виена, Народния театър в Клагенфурт, Симфониета Баден, Моцарт оркестър, Младежкия оркестър на Европейския съюз, Народния театър в Баден.

Между имената на диригентите, с които е работила, са Франц-Велзер Мост, Филип Йордан, Кристоф Ешенбах, Инго Мецмахер, Владимир Ашкенази, Алфред Ешве, Антонело Манакорда.

www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)