Мирела Демирева е Спортист на Стара Загора за 2016

Мирела Демирева е Спортист № 1 на Стара Загора за 2016 г.

Съвсем очаквано и заслужено състезателката на Спортен клуб по лека атлетика "Берое" Мирела Демирева, олимпийска вицешампионка, беше избрана за Спортист № 1 на Стара Загора за 2016 г.

demirevaОлимпийската ни вицешампионка в скока на височина от игрите в Рио де Жанейро Мирела Демирева беше определена и за Спортист на годината на България в нацианална класация.

Това се случва за първи път в спортната ни история - заяви по време на стилната церемония за награждаването на десетте най-добри спортисти, в залата на Градската художествена галерия заместник-кметът Красимира Чахова. Тя награди с плакет и чек за 1000 лева именитата българска лекоатлетка и я дари със сурвакница, изработена от първокласника Николай Динев от основно училище „Митьо Станев“. Развълнувана, спортист №1 на България и Стара Загора, сподели, че това е най-хубавият подарък, който е получавала наскоро.

Най-перспективен състезател за 2016 г. е Жоро Желязков от Спортен клуб по борба „Берое“, завоювал първо място на ДЛШ и десето място на Световно първенство за кадети.

Спортните клубове номинираха най-успешните си състезатели, от които комисия оформи финалните десятки с претендентите за приза „Най-добър спортист на 2016 година“. В комисията, под председателството на ресорния зам.-кмет Красимира Чахова, влизат общински съветници, експерти от Община Стара Загора и представители на медиите.

През 2016 г. спортната общност в Стара Загора съпреживя много звездни мигове, вълнения и емоции. Спортната година премина под знака на честването на 100-годишния юбилей от създаването на футболен клуб „Берое“. Градът бе домакин на Международен турнир по лека атлетика „Самарско знаме”, Световно първенство за хора с увреден слух, Маратон и полумаратон от веригата „Бягането - начин на живот“, Балканиада по футбол за ветерани, Международен турнир по класическа и свободна борба - "Динко Петров", Международен турнир по карате киокушин за купа „Верея", Международни турнира по тенис от серията “Futures” и много други.

Като венец на всички усилия на общинската администрация за създаването на най-добри условия за развитие на масовия и организирания спорт дойде признанието за присъждането на приза Европейски град на спорта за 2017 г. На националния конкурс „Кмет на годината 2016“ кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров получи отличието в категория „Спорт и младежки политики”.

Награди получиха и параолимпийците Иванка Колева – с 6-о място в дисциплината тласкане гюле и 10-о място в мятането на диск на параолимпийските игри по лека атлетика в Рио де Жанейро и Ангелина Кръстева - носител на два златни медала от Световното първенство по канадска борба за хора с увреждания, което се проведе в Благоевград в началото на октомври. Като председател на Териториалната асоциация на сляпо-глухите и на Обединения спортен клуб „Августа“, Ангелина Кръстева получи обещаната от кмета Живко Тодоров, през октомври т.г., специална маса за тренировки по канадска борба.

В категория „Ветерани“ наградата за Стоян Стоянов от Спортен клуб „Берое“, с 5-то място на Световно първенство по борба за ветерани във Варшава, връчи зам.-кметът Иванка Сотирова.

В категория „Спортен дух и дълголетие“ бяха отличени дамите от спортен клуб „Здраве и активно дълголетие“, в който членуват повече от 50 жени на възраст над 70 години. Те провеждат ежедневните си занимания на открито в парк „Аязмото“, под ръководството на сенсей Асен Асенов.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов награди „За принос за развитието на ученическия спорт“ учителите Слави Тотев от Търговската гимназия (постигнал Първо място на финалите на Ученически игри 2016 г. - бадминтон, девойки) и Алекси Алексиев от СУ „Железник“ за 5-о място на финалите на Ученически игри 2016 г. (баскетбол – момчета).

Председателят на постоянната комисия по „Спорт и младежки дейности“ към Общински съвет Стара Загора Николай Диков връчи плакети от кмета на Стара Загора на спортисти и треньори, навършили кръгли годишнини през 2016 г. - Донка Гургуриева - 80 години, Пенка Костин - 80 години и Петко Петков - 70 години.

Първата жена майстор на спорта в Стара Загора Донка Гургуриева е посветила повече от 65 години на леката атлетика и на спорта в Стара Загора, като състезател, треньор, съдия и човек. Включена е в отбора за Олимпиадата в Токио през 1964г., но поради тежко заболяване не заминава. Получава званието "Заслужил треньор" за многобройните успехи на нейни състезатели, сред които са Емилия Драгиева (скок височина) и Иванка Венкова (спринт и скок дължина). Тя дари на Регионалния исторически музей - Стара Загора своите отличия, документи и предмети, сред които е факлата, с която е носила олимпийския огън на олимпиадата в Москва през 1980 г.

Пенка Костин, започнала като треньор по спортна гимнастика, създава една от най-добрите състезателки на България - Иванка Желязкова, която е обявена за състезател на 70-те години. Преминава в спортната акробатика, където създава световната шампионка Роза Пенчева през 80-те. През 90-те години Пенка Костин получава званието „Заслужил треньор“.

Легендарната девятка на "Берое" Петко Петков е първият български футболист, който играе като професионалист в западноевропейска държава - Австрия. Има зад гърба си 260 мача и 152 попадения със зелената фанелка. Дългогодишен национален състезател, участник на Световното първенство в Мексико през 1974 г., два пъти старши треньор на футболния „Берое“.

Плакет за пробив в спорта получи и Кристиян Христов, който се занимава професионално с картинг само от една година, а вече има спечелени 1-во място на държавно първенство, първи и втори места на международни турнири в Румъния и Гърция, 26-то място на световните финали в Италия.

В категория „Отбор на годината“ наградата отиде при отбора на Баскетболен клуб "Берое", с треньор Любомир Минчев. За „Треньор на годината“ отличието грабна Диян Динчев от Спортен клуб по борба „Берое“.

В изисканата програма участваха победителката във втория сезон на "Екс Фактор" Християна Лоизу, ученици от музикално училище „Христина Морфова“, Трио "Свилена – Тромпети", Рут Констанс Койнарска, Спортен клуб „Загора Данс“ и Център "Голд степ".

Номинирани за Спортист на годината

 • Владимир Георгиев - Клуб по конен спорт „ Проф. Ангел Караиванов“. Първо място от ДШ
 • Георги Валентинов - ММА
 • Дарина Стойчева - СКДС „Недьо Ранчев“. Първо място жени на РП.Трето място на Балканско първенство по джудо за кадети
 • Денис Димитров - лека атлетика - 100 метра гл. бягане, бронзов медал, балкански игри – Румъния и Истанбул, златен медал НШ зала 60 м
 • Евелин Светлинов Русев – СКБ „Берое“Първо място на ДЛОШ, 84 кг и седмо на Европейско първенство до 23 г.
 • Мариан Минков Михалев - Батут, първо място индивидуално мъже от ДП. (Младежи - седмо място ЕП)
 • Мария Делчева - СК Бадминтон. Балкански шампион единично и балкански шампион двойки- жени
 • Мирела Демирева - СКЛА „Берое“. Второ място от Олимпийски игри, второ място от ЕП в Амстердам, първо място на Балкански игри
 • Християн Андонов - СК „Сезан“. Първо място ДЛП по кикбокс, европейски шампион по муайтай
 • Галин Димитров - СК „Кобра“. Републиканскии балкански шампион 2016.

Номинирани за Най-перспективен състезател за 2016 г.

 • Анита Макулова - СК „Добри Костин“. Първо място от ДП, индивидуално, четвърто място синхронно-батут
 • Анна- Мария Цанева - СК “Бадминтон“. Първо място единично от ДИШ, смесени двойки и двойки девойки
 • Валентин Румянов Генчев - СК Вдигане на тежести „Берое - 2008“. Първо място от ДЛОП за кадети, октомври 2016 г.
 • Диляна Йоргачкова-осмо място на Балкански игри в Болу - Турция 100 м.б.пр; бронзов медал на НШ - жени 400 метра пр.б.,осмо място на НШ девойки ст.в. 4х400м
 • Драгомир Методиев Драгомиров - ТСК Вдигане на тежести „Аполон“. Две първи места на ДЛОШ за юноши
 • Дургут Бехчет Тасим - СК по борба „Берое“ - първо място ДЛШ, десето място от СП за кадети
 • Жоро Живков Желязков - спортен клуб по борба „Берое“. Първо място от ДЛШ, десето място на Световно първенство за кадети, кат 76 кг
 • Иван Ганчев Димитров - СК Вдигане на тежести „Берое-2008“-първо място за кадети от ДЛО първенство през месец октомври
 • Николай Петков-спортен клуб „Сезан“, кикбокс, шампион от ДЛП - Шумен, март 2016 г. стил кик лайт контакт. Категория до 47 кг
 • Стефан Стефанов-СКЛА „БЕРОЕ“,трето място Балкански игри,златен медал 4 Х400 от ДШ, бронзов при мъже от ДШ 400 м. Сребърен медал юноши ст. възраст от ДШ.

 

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема