Лешникотрошачката отново на сцената на Старозагорската опера

"Лешникотрошачката" отново на сцената на Старозагорската опера

Държавна опера - Стара Загора представя балетът "Лешникотрошачката" на Чайковски на 28 и 29 декември от 18:00 часа. Художественият ръководител на балетната трупа Алида Бонева възстановява постановката след седем години.

Сега в нея ще участват целият състав на балета и деца от Детско-юношеска студия за опера и балет “Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова-Арабаджиева. В ролята на Маша са Ромина Славова и Кремена Костова, Принцът (Лешникотрошачката) е Станко Танев, Дроселмайер е Ивайло Янев - гост, Франц е Ивелин Христакиев и Златомир Колев, Майката и Снежната кралица е Биляна Чолакова.

След успеха на "Спящата красавица" през 1890 г., Иван Всеволожский, директор на Имперските театри, възлага на Чайковски да композира произведение в две действия, съчетаващо опера и балет. Операта е била "Йоланта". За балета Чайковски отново се обръща към хореографа Мариус Петипа, с когото си е сътрудничил за "Спящата красавица". Материалът, който Петипа избира, е адаптация на разказа на Ернст Теодор Амадеус Хофман – "Лешникотрошачката и царят на мишките" от Александър Дюма – баща, наречена "Приказка за лешникотрошачката". Сюжетът на приказката на Хофман и адаптацията на Дюма е до голяма степен опростен за целите на балет в две действия. Петипа дава изключително подробни инструкции за композирането на всяка една част от произведението, включително темпото и такта. Композиторът не е бил доволен от тези ограничения и е работил неохотно по балета.

Премиерата на "Лешникотрошачката" е била на 18 декември 1892 година, заедно с премиерата на операта "Йоланта" в Марийнския театър в Санкт Петербург, Русия. Първото представление не е имало много голям успех.За първи път балетът е представен извън Русия през 1943 г. в Англия, а през 1944 г. е първото представление в САЩ от балета на Сан Франциско. През 1954 г.е спектакълът в Ню Йорк, който постига огромен успех и от тогава традиционно се изпълнява по Коледа всяка година.

www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора, 2009 г.)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24