Финансовото състояние на Община Стара Загора е стабилно

През последните пет години финансовото състояние на Община Стара Загора е стабилно. Окончателните данни ще станат ясни през февруари или март, но нямам притеснение как ще завършим 2016-а и ще посрещнем следващата година.

Това заяви пред www.infoz.bg председателят на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов.

Той добави, че притесненията му са свързани с това, че повече от 10 години не са променяни възнагражденията в общинските администрации, но Сдружението на общините в България не е получило разбиране по този въпрос от страна на Министерството на финансите и на Постоянната комисия по бюджет в Народното събрание.

"Следващата години синдикатите трябва да бъдат по-активни и да настояват пред правителството за промяна на стандартите за възнаграждение на общинските служители, така както постигнаха увеличение на заплатите в сферата на образованието" - коментира Емил Христов.

Според възможностите си Община Стара Загора осигурява средства за повишаване на възнагражденията на своите служители, които са неоправдано ниски.

"В някои министерства заплатите за идентични задължения, отговорности, стаж и квалификация са от три до пет пъти по-високи. С повишаването на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. в размер на 460 лева, тя почти се изравнява с тази, която получават специалистите в общините" - уточни председателят на Общински съвет - Стара Загора.

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема