Около 300 души почистват снега в пешеходните зони

Около 300 души почистват снега в пешеходните зони

Близо 300 души почистват ръчно падналия през последните почти две седмици сняг по тротоарите и местата за придвижване на пешеходци в кварталите и централната част на град Стара Загора. 140 служители от звено „Чистота“ почистват около автобусните спирки.

Те са ангажирани и отстраняването на снега по тротоарите, около болниците, училищата, детските заведения, големите административни сгради и там, където основно се движат пешеходци по улиците, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

В парковете и градините снежната покривка от местата за движение се отстранява от 70 служители на общинското звено „Озеленяване и комунални дейности“. Още 80 души почистват снега и от фирма „Грийн партнърс“.

Гражданите и собствениците на магазини, банки, заведения, гаражи, фризьорски салони и др., следва също да поемат задълженията си, предвидени в Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора, и да се включат в почистването на града от сняг и лед.

Почистването на ледените висулки трябва да се извършва при осигуряване на безопасността на преминаващите в близост граждани.

Задълженията на гражданите и юридическите лица в подобни случаи са описани и в заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от 9 ноември 2016 г. , публикувана на официалната страница на общината

От Общината очакват в почивните дни гражданите да се включат активно в почистването. Препоръчително е снегът да се натрупва на купчини, за да бъде извозван по-късно, се казва още в съобщението на пресцентъра.

Продължава почистването на падналия през последната седмица сняг по улиците в Стара Загора и общинската пътна мрежа. Пътните артерии се уширяват, за да могат спокойно да се разминават автомобилите. Движението на автомобили в общината постепенно се нормализира.

На места вледененият сняг все още създава проблеми по пътищата. Тази сутрин екип на доброволческия отряд на Община Стара Загора изтегли мъж, жена и дете, закъсали с автомобила си по пътя от Дъбрава. Благодарение на усилията на доброволците семейството успя да пристигне навреме до здравно заведение. 

От почистващата фирма „Грийн партнърс“ с 12 камиона и 120 души обработват с магнезиево-солни смеси основните улици за движение в областния център. В кварталите също се разширяват почистените от снега улици.

С 12 комбинирани машини - с гребла и за разпръскване на пясък, от фирмата "Пи Ес Ай" работят за разширяване до банкет на пътните платна по направленията Дълбоки – Оряховица - Братя Кунчеви- Руманя, Змейово – Казанлък, Казанка – Остра могила, Кирилово – Сладък кладенец – Пъстрово.

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24