Документалният филм "Човек" ще бъде представен в Стара Загора

Документалният филм "Човек" (Human, 2015) на френския фотограф, журналист и еколог Ян Артюс-Бертран ще бъде представен на 28 януари 2017 г. от 16:00 до 19:00 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора.

Plakat HUMAN A3Прожекцията е в рамките на София МЕНАР Филм фест в Стара Загора. Входът е свободен.

Филмът „Човек” (2015) представя колекция от истории и снимки на света, в който живеем. Той е едновременно пътешествие и потапяне в сърцевината на това, какво е да бъдеш човек. Чрез образите, пълни с любов и щастие, както и с омраза и насилие, филмът ни изправя лице в лице с Другия и ни кара да размишляваме за собствения ни живот. От разкази за всекидневието до най-невероятни случки от живота, тези трогателни срещи, споделени с рядко срещана искреност, чертаят големия портрет на съвременния човек – неговата тъмна страна, но и неговото благородство и универсалност. Нашата Земя е показана по един изумителен начин, чрез невиждани до сега кадри от въздуха, придружени с впечатляваща музика, които ни позволяват да си поемем дъх и дават време за интроспекция.

Ян Артюс-Бертран е френски фотограф, журналист и еколог. От много ранна възраст се вълнува от въпроси свързани с околната среда и на 20 годишна възраст става директор на природен парк в централна Франция. На 30 години заминава със съпругата си в Кения. Заедно работят и живеят в резервата Масай Мара, където наблюдават живота на лъвовете. Ян се научава да управлява балон с горещ въздух и за пръв път открива красотата на Земята отвисоко. Книгата му албум "Земята отвисоко" се разпространява в над 3 милиона екземпляра. А изложбата му е показана в над 120 града от цял свят, включително в София. Следващият му проект "Дом / Home" е гледан от над 600 милиона души в цял свят. Чрез него, Ян изследва пред какви предизвикателства сме изправени, обитавайки нашия дом - Земята.

Филмът "Човек" е логично продължение. Той съвместява откровените разкази на хора от цял свят със спиращи дъха гледки и уникална съпровождаща музика. В търсене на отговор на въпроса: Какво ни прави хора?

"Аз съм един човек сред седем милиарда други. За последните 40 години, фотографирам нашата планета и нейното човешкото многообразие, но имам чувството, че човечеството не прави никакъв напредък. Ние невинаги успяваме да живеем заедно. Защо е така? Аз не търся отговор в статистиката, а в самия човек", казва Ян Артюс-Бертран по повод филма.

Филмът беше представен вече веднъж в Стара Загора през ноември 2016 г. и прожекцията премина при много голям интерес.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24