Училища и детски градини ще бъдат ремонтирани в Стара Загора

Община Стара Загора отново има един от най-добрите проекти за бюджет в България. В съотношението приходи-разходи това личи ясно - той е стабилен и консервативен. За трета поредна година Стара Загора има близо 100 млн. лева.

Отделят се разумно средства за инфраструктура и строителство, за образование, култура, спорт, социални дейности“ - каза общинският лидер на ГЕРБ в Стара Загора и председател на Общинския съвет Емил Христов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Стара Загора. „Безпочвените обвинения на опонентите ни, че пилеем общински пари, звучат несериозно!“, категоричен бе той, по време на среща с членове и симпатизанти на партията, живеещи в източната част на града и в кв. „Кольо Ганчев“. Те имаха възможност да се запознаят в детайли с Бюджет 2017 на общината. В залата на Читалище „Св. Климент Охридски“, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов представиха приоритетите за годината по ресори, които определят и инвестиционната програма.

„Всичко, което правим, се случва по правилния начин. Постигнали сме намаляване на цените за преасфалтиране, рехабилитация на тротоари и междублокови пространства с около 25 - 30%. За нас е важно да използваме ефективно обществения ресурс“ - подчерта по време на срещата зам.-кметът инж. Калоянов.

Той подчерта, че обвиненията от страна на БСП за липса на осветление в града и селата, както и за липсата на инвестиции в инфраструктура - са безпочвени. „Имаме един от най-осветените градове в страната, такива са и селата в общината. Реагираме на всеки сигнал, подаден до администрацията за липсата на осветление. Инвестираме в инфраструктура и това е видимо за всички нас. Само в последните месеци завършихме проект на стойност над 1,2 млн. лева за пътя Борово - Ловец. Улиците в селата също се променят, защото преди хората газеха в кал“ - допълни зам.-кметът. „Заложена е рехабилитация на една от основните пътни артерии в града ни – бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Проектът ще реши много от проблемите с предвижването с автомобили. Мостовото съоръжение с 4-лентов път не само ще разтовари трафика, но и ще промени изцяло облика на града ни“ - добави инж. Калоянов.

Той подчерта и други важни строително-ремонтни дейности, които предстои да се извършат в Стара Загора – завършване на проектирането на ЦДГ № 2 „Зорница“, залата в Синдикалния дом, преустройството на дарената от Мария Жекова сграда в културен център за даровити деца, продължението на ул. „Христо Ботев“, изработването на Подробен устройствен план за част от кв. “Железник“ и други. По време на срещата стана ясно още, че през 2017 г. са предвидени средства за основни ремонти на детски градини, училища и физкултурни салони.

romen roland stara zagora 02„В кв. „Кольо Ганчев“ вече има ясла, детска градина и училище, които отговарят на стандартите. Образователната инфраструктура е подобрена значително“ - подчерта ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова. „Основната грижа на Общината е не само да се грижи за подобряване на тази инфраструктура, но да се търси и подобряване на качеството на работа и образование“, допълни тя и съобщи, че ремонти предстоят за СУ „Железник“, ЕГ „Ромен Ролан“, СУ „Иван Вазов“, IX ОУ „Веселин Ханчев“, ОДЗ „Звездица“ и ОДЗ „Звънче“.

„По отношение на културните и спортните събития, Стара Загора се конкурира с градове, които имат далеч по-голям бюджет. Това е показателно. Календарът и в двете направления всяка година се увеличава“ - каза още Иванка Сотирова.

За спорт от общинския бюджет през 2017 г. са предвидени около 3 млн. лв. В тази сума влизат ремонти на три физкултурни салона, на закритата лекоатлетическа писта, довършителни дейности в залата за художествена гимнастика и други. Това стана ясно от думите на зам.-кмета Красимира Чахова. „Плувният басейн, който бе изцяло обновен, ще бъде достъпен за всички граждани по график и с абонаментни карти. Общината предоставя безвъзмездно използването на спортни бази на клубовете, с което подпомагаме дейността им, както и достъпа до спорт на старозагорци“ - допълни още ресорният зам.-кмет. Чахова информира, че тази година спортният календар съдържа над 100 събития, които заедно с културните мероприятия ще бъдат събрани в специален каталог.

Срещите с ръководството на Община Стара Загора за представяне на бюджета, както и приоритетите за годината са вече традиция за членовете и симпатизантите на ГЕРБ в града. Тематичните разговори с актива на старозагорската структура продължават. На провелото се събрание на административните бюра "Изток" и "Кольо Ганчев" присъстваха още областният организационен секретар на партията и водач на групата общински съветници от ГЕРБ Николай Диков, колегите му Милена Желева, Мирослав Чобанов, Димо Димитров и Снежана Танева, народният представител от 43-ото НС Маноил Манев, членове на общинското партийно ръководство, представители на общинската администрация и десетки граждани.

По време на срещата бяха засегнати още изминалите президентски избори, както и предстоящият извънреден парламентарен вот. Стана ясно, че стабилността на града зависи пряко и от състоянието на държавата. „Ние не си служим с лъжи и измислици. Ясно се знае какво и как се прави в Стара Загора, виждат се резултатите от синхрона между различните нива на управление. Това трябва да продължи“ - категоричен бе общинският ръководител на ГЕРБ Емил Христов.

www.infoz.bg