Ремонтът и оборудването на плувния басейн - Стара Загора приключиха

Ремонтът и оборудването на плувния басейн в Стара Загора приключиха

Ремонтът на плувния басейн в Стара Загора приключи. Доставено е и оборудването за обзавеждането на съблекалните. Очакваме издаването на Акт 16, за да бъде той въведен експлоатация. Това съобщи за www.infoz.bg кметът Живко Тодоров.

"Ремонтът на плувния басейн наистина се забави, защото в хода на изпълнението на проекта се установи, че покривната конструкция на съоръжението е в много тежко състояние и е опасна. Не може да се прави компромис със сигурността за сметка на срока" - категоричен е той.

След този основен ремонт на басейна е гарантирана експлоатация през следващите 30 години. Това, че ремонтът се е забавил една година, нека да обвиняват мен, но да съм сигурен, че басейнът е напълно безопасен, коментира кметът на Стара Загора.

Ремонтът на плувния басейн започна през юли 2015 г. и трябваше да приключи в края на същата година. В последствие срокът беше удължен до средата на 2016 г., защото стана ясно, че покривната конструкция е силно компрометирана и е в предаварийно състояние.

Сега басейнът отговаря на изискванията за провеждане не републикански състезания. Направени са изцяло нови системи за циркулация и за почистване и отопление на водата, нова вентилация и климатизация. Монтирани са соларни панели, които ще подпомагат осигуряването на необходимата температура на водата в басейните. Плувният басейн разполага и с трибуни за зрители - общо 400 места, разположени на две нива.

Интервю с кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров

Заедно с пълната реконструкция на плувния басейн се обновява и пространството пред него. Предстои озеленяване и създаване на лапидариум, в който ще бъдат включени намиращите се и сега на това място артефакти и части от ахитектурни паметници. Те обаче ще бъдат подредени и систематизирани с информационни табелки.

pluven baseyn stara zagora lapedarium 01

pluven baseyn stara zagora lapedarium 02

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24