Многохилядно шествие с 300-метровия национален флаг ще премине през Стара Загора на 3 март

Многохилядно шествие с 300-метровия национален флаг ще премине в Стара Загора на 3 март

За трета поредна година на Националния празник на Република България - 3 март хиляди души от цялата страна ще съпроводят 300-метровия трикольор до мястото-символ на героизма на старозагорци по време на Руско-турската война - комплекса "Бранителите на Стара Загора".

Уникалното паметно шествие под надслов "За Свободата... Да развеем българското знаме" ще премине трикилометровия път-поклон, предвождано от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и общинското ръководство. С любов към Отечеството граждани, военнослужещи и патриоти от страната ще пренесат на ръце трибагреника, който ще обгърне Самарското знаме, извисяващ се над града вече 40 години.

3mart2017 pokana 4Програмата на Община Стара Загора за Националния празник - 3 март започва в 9:00 часа с Божествена света литургия в храма „Св. Николай“. В 10:15 часа ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница  „19 юлий 1877", Паметника "Защитниците на Стара Загора", Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци. Тържественият ритуал за издигане на националното знаме на Република България на площада пред Общината ще започне в 10:30 часа.

Химна на Република България ще бъде изпълнен акапелно от Орлин Горанов и артистите от драматичен театър „Гео Милев“.

Шествието, начело с репликата на Самарското знаме и военния духов оркестър, ще се отправи към мемориала „Бранителите на Стара Загора“. Предвидено е финалът да бъде по обед, с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“.

Община Стара Загора ще осигури безплатни автобуси за гражданите, които желаят да участват в ритуала на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

През 2017 г. се навършват и 140 години от боевете за защитата на Стара Загора. Годишнината ще бъде отбелязана със специална програма, чиято кулминация ще бъде светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“ на 31 юли, от 21:00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

3mart2017 stara zagora

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24