Многохилядно шествие с 300-метровия национален флаг ще премине през Стара Загора на 3 март

Многохилядно шествие с 300-метровия национален флаг ще премине в Стара Загора на 3 март

За трета поредна година на Националния празник на Република България - 3 март хиляди души от цялата страна ще съпроводят 300-метровия трикольор до мястото-символ на героизма на старозагорци по време на Руско-турската война - комплекса "Бранителите на Стара Загора".

Уникалното паметно шествие под надслов "За Свободата... Да развеем българското знаме" ще премине трикилометровия път-поклон, предвождано от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и общинското ръководство. С любов към Отечеството граждани, военнослужещи и патриоти от страната ще пренесат на ръце трибагреника, който ще обгърне Самарското знаме, извисяващ се над града вече 40 години.

3mart2017 pokana 4Програмата на Община Стара Загора за Националния празник - 3 март започва в 9:00 часа с Божествена света литургия в храма „Св. Николай“. В 10:15 часа ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница  „19 юлий 1877", Паметника "Защитниците на Стара Загора", Паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и Паметника на загиналите във войните старозагорци. Тържественият ритуал за издигане на националното знаме на Република България на площада пред Общината ще започне в 10:30 часа.

Химна на Република България ще бъде изпълнен акапелно от Орлин Горанов и артистите от драматичен театър „Гео Милев“.

Шествието, начело с репликата на Самарското знаме и военния духов оркестър, ще се отправи към мемориала „Бранителите на Стара Загора“. Предвидено е финалът да бъде по обед, с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“.

Община Стара Загора ще осигури безплатни автобуси за гражданите, които желаят да участват в ритуала на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

През 2017 г. се навършват и 140 години от боевете за защитата на Стара Загора. Годишнината ще бъде отбелязана със специална програма, чиято кулминация ще бъде светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“ на 31 юли, от 21:00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

3mart2017 stara zagora

www.infoz.bgПеперуда, кацнала на рамото
Премиера на 28 септември, 18 часа, кино "Одеон", София

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД