Рибен буквар 2.0 на на природозащитната организация WWF пристига в Стара Загора

Рибен буквар 2.0 на природозащитната организация WWF пристига в Стара Загора

Първият български наръчник за избор на устойчива морска храна – Рибен буквар 2.0, пристига на 21 февруари в Стара Загора. Малката книжка ще може да бъде открита в Mall Galleria Стара Загора.

В търговския център в Стара Загора е разположено и истинско рибарско корабче, снабдено с компютри и монитори, на които могат да се играят образователни игри и да се видят интересни видеоклипове.

Инициативата е на природозащитната организация WWF България, която иска по този начин да привлече вниманието към опазването на морските ресурси и разумното им потребление. Представители на организацията ще се срещнат с журналисти в 14 часа във вторник в Mall Galleria.

oktopodРибните запаси не само в Черно море, но и в световен мащаб, са подложени на огромен натиск. Консумацията на морска храна се е увеличила двойно за последните 50 години, а от океаните вадим два-три пъти повече риба, отколкото те могат да осигурят устойчиво. В резултат на това близо 90% от рибните запаси са прекомерно или напълно експлоатирани, според доклад на Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Данни от публикувания наскоро доклад „На риболов за протеини – как морският риболов ще се отрази на световната продоволствена сигурност до 2050 г.“, изготвен по поръчка на WWF, сочат, че ако международната общност направи значителни подобрения в управлението на риболова и в опазването на морските и океански местообитания, океаните ще могат да снабдяват света с достатъчно риба през следващите няколко десетилетия. Лошата новина е, че при всички предвиждани сценарии, рибата най-вероятно няма да попадне в чиниите на тези, които се нуждаят от нея, за да оцелеят.

Консумацията на риба в т. нар. „Глобален север“ има все по-значително въздействие върху условията на живот на хората в развиващите се страни, които зависят до голяма степен от рибата – техен основен източник както на протеини, така и на поминък.

ЕС е най-големият вносител на морска храна в света и е важно да разберем, че като европейски граждани можем да допринесем много за опазването на рибните ресурси. Точно по тази причина е необходимо съдействието на търговски центрове като Mall Galleria, които се посещават от много хора. Освен да прекарат приятно, посетителите могат да научат интересни и практични факти, да се сдобият с Рибен буквар 2.0 и да се потопят в „Света на рибите“. Това е възможно благодарение на атрактивна интерактивна инсталация – рибарски кораб, който може да бъде видян в Mall Galleria до 18 март.
 
Електронният вариант на Рибен буквар 2.0.

www.infoz.bg