В Стара Загора гостува изложба на първия български художник с академично образование

Изложбата „Димитър Добрович (1816 - 1905)”, с която Художествена галерия - Сливен гостува на Стара Загора, ще бъде открита на 24 февруари от 18 часа в Художествената галерия.

marin dobrevТя е посветена на 200-годишнината от рождението на първия български художник с академично образование, на твореца, с когото свързваме едни от първите крачки на светското ни изкуство.

В колекцията, която ще бъде представена в Стара Загора, са включени 43 произведения от изкуството на художника, които обхващат както различни периоди от творчеството му, така и основните области на художествената му дейност. Сред тях са известните му платната „Портрет на момиче”, „Предачката”, „Рибар”, „Жена със запалена свещ”, „Портрет на Хаджи Димитър”, „Жена с дете”, „Портрет на Цонка Сапунарова”, както копия по творби на Рафаело Санцио, Гуидо Рени, Карло Долчи и голяма част от неговите елеофотографии.

dobrovichДимитър Добрович е роден през 1816 г. в Сливен. Между 1833 и 1837 г. учи в цариградската Коручешменска гимназия. През следващите 11 години той е в Атина където в Кралската художествена школа учи рисуване и живопис при френския художник Пиер Бонеро, а след преобрзуването ѝ в Художествена академия – при професорите Рафаело Чеколи, Филипос и Георгиос Маргаритис. По това време се оформя отношението му към портретния жанр. С него са свързани и най-ранните му самостоятелни произведения. През 1848 г., по настояване на своите преподаватели, Димитър Добрович заминава за Рим. Там постъпва в Художествената академия „Св. Лука” и попада в ателиетата на професори Филипо Агрикола и Томазо Минарди. В края на същата година, повлиян от идеите на Италианската революция, той се сръжава в отрядите на Джузепе Гарибалди и Джузепе Мацини. Следващите години, белязани от влиянието на преподавателите, картините от художествените галерии и стенописите във Ватикана, той разширява уменията си в областта на портрета и оформя интерес към жанровата композиция. Не остава безразличен към европейския романтизъм и най-вече неговите италиански проявления. Създава поредица от копия на живописни платна от Ренесанса и Барока. Долавяйки бъдещето на фотографията Добрович започва експерименти за обвързването й с изобразителното изкуство и слага началото на „елеофотографията” – техниката на живописване с маслени бои върху фотографии на личности и произведения.

През 1893г., 60 години след заминаването му за Цариград, Димитър Добрович се завръща в България и на 2 юли представя в София първата си самостоятелна изложба. В неа той включва свои живописни портрети и жанрови творби, копия на старите италиански художници и част от създадените елеофотографии. През следващите години живее и твори в родния си град Сливен. На него той завещава част от творчеството си, с чиято колекция ще се сложи началото на бъдещата художествена галерия в Сливен, която ще носи неговото име.

Димитър Добрович умира на 3 март 1905 г. в Сливен.

dimitar dobrovich portret na momiche 01

dimitar dobrovich stara zagora garery

dimitar dobrovich stara zagora

www.infoz.bg (по информация на проф. Марин Добрев - директор на Художествена галерия - Стара Загора)