Димитър Танев: За обновяване на парк „Аязмото“ ли беше общественото обсъждане или прах в очите на старозагорци?

По покана на Камарата на архитектите в България (КАБ – Стара Загора) беше представен проект за благоустрояване и паркоустрояване на физическата среда на Аязмото.

dimitar tanev rb"Благодаря на гражданите на Стара Загора за пълната зала и интереса и за многобройните въпроси към проектантите - казва кандидатът за народен представител от коалиция Реформаторски блок Димитър Танев. - Красиви думи, красиви слайдове и много неизвестни. Не получиха отговор въпросите, колко дървета ще бъдат паспортизирани и колко ще бъдат изсечени. Ще има ли кафе автомати, царевичарници и дюнерджийници? Ще има ли нови атракциони тип „Дисни Ленд“?
Само да припомня, че дядо Методий е свалил скъпоценните камъни от украсата на митрата си и ги е заменил с прости стъкълца. Със скъпоценните камъни е поръчвал разсади от Франция. А от френската оранжерия му изпратили подарък за парка - великолепен фонтан. Помним го, нали? Но само ние, по-възрастните.

Затова искам ясен отговор от общината и призовавам:

  • Незабавно публично да се оповестят количествените сметки, за да е ясно, какво ще се строи, колко дървета ще се изсекат и засадят и къде са предвидени комуникации за търговски и увеселителни съоръжения.
  • Общински съвет – Стара Загора на своя сесия да изнесе  всички детайли, които не бяха оповестени, за да бъде и ясно кой ще понесе политическа в случай, че се промени съществено визията на създателя митрополит Методий Кусев за Аязмото.
  • Да се вземе и становище от старозагорска митрополия за проекта по обновяване на парка.
  • Общински съвет да приеме цялостна концепция за „Зелена Стара Загора“ и за „Аязмото“, и за „Бедечка“, и за „Бранителите на Стара Загора“.

Аз напуснах обсъждането на предстоящия проект за реконструкция в парк „Аязмото“ разочарован. Организаторите не успяха да обяснят какви са предвидените количествени сметки за броя на растителните видове, които ще се изсекат. До тук знаем, че има паспортизирани едва 2800 броя дървета. Колко трудно и финансово непостижимо е да се спре нелегалната сеч, да се организира видео наблюдението,  да се премахнат безразборно поставени временни обекти (кафе автомати, бутки за царевица, палачинки и други), безобразните  сергии на входа на парка до бариерата на Зоологическат градина.

Кой и как раздава тези разрешителни е друга тема. Само казвам, че такива не просто развалят европейския облик на града, а и съсипват микро бизнеса, който честно работи и плаща данъци" - пише в писмо до медиите кандидатът за народен представител от коалиция Реформаторски блок Димитър Танев.

Платена информация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!