800 кукери и сурвакари гонят злото в Стара Загора на Тодоровден

На площада пред Община Стара Загора се проведе 19-то издание на Фестивала на маскарадните игри 2017. Над 20 групи и 800 участници от различни етнографски области на страната, превърнаха центъра на града в жива кукерска сцена.

Стотици кукери и сурвакари изгониха злото, студа и тъмнината и играха за раждането на пролетта.

Заместник-кметовете на общината Иванка Сотирова и Красимира Чахова пожелаха на събралото се множество да носят в себе си, да съхраняват и да предават на младото поколение българския дух и традиции.

В наситения с много емоции и богат на багри празник участваха групите от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора. Към страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. се присъединиха и най-младото попълнение в шумните редици на кукерите – 5 и 6-годишните малчугани от ДГ № 8 „Българче“ и ДГ № 10 „Светлина“.

Над 3 часа площада пред Общината беше огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които шумните тълпи от кукери прогониха злите сили. 5-членно жури в състав Крум Георгиев – носител на Световен Оскар за фолклор, доц. д-р Евгения Иванова – етнолог, доц. Злати Златев – художник, Юлия Славова – ръководител на Школа по изобразително изкуство и Кирил Кирчев – хореограф оценяваха групите.

Градът остава в очакване на следващата година, когато старозагорските улици отново ще се изпълнят с кукерски звън, карнавална дандания и малко страховитите, но толкова пъстри и чудати костюми на кукерите.

{responsivegallery}-2017-03/kukeri{/responsivegallery}

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber