Десислава Танева в Стара Загора: БСП манипулира хората с неверни твърдения

Десислава Танева в Стара Загора: БСП манипулира хората с неверни твърдения

Бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева, заедно със заместника си Васил Грудев и финансовия съветник Иван Капитанов, се срещнаха с представители на браншови организации, земеделци и животновъди в Стара Загора.

Десислава Танева представи акцентите в програмата за управление на ГЕРБ, като подчерта, че при предишната среща на сектора в Стара Загора е имало скептици относно програмата за животновъдството и разпределението на мерите и пасищата на животинска единица. „Днес заставам пак пред вас и казвам само – направихме го, не излъгахме тогава, няма да излъжем и днес. Програмата, която ви представяме е реалистична и изпълнима“, подчерта тя.

„Никога не е имало ембарго от страна на България или Европейския съюз за българските кисели краставички“, както твърди Нинова, посочи министърът на земеделието в правителството на Бойко Борисов. „Износът ни е над 1100 тона продукция, от тях значително количество е за Русия. Ембарго има наложено от Русия, като контра санкции, които са в съвсем различни четири области. Явно това не е станало ясно на г-жа Нинова“, уточни Танева по повод спекулациите от страна на БСП.

Бившият министър посочи, че ГЕРБ ще продължи да прави онова, което може най-добре в сектора - да стимулира и подкрепя българското производство. Тя напомни, че през миналата година в Народното събрание беше внесен изцяло нов Закон за храните, който беше изготвен в продължение на няколко месеца от всички производители на български храни, които са били заинтересовани. Проектът на закон за храните забранява пускането на пазара на храни, които не са безопасни или представляват измама.

„Предвиждаме три етапа на цифровизация на административните услуги – от един портал в интернет земеделските производители да могат да проверяват документите си, както и да се възползват от всички останали услуги. В БАБХ ще въведем електронен идентификатор даващ възможност за проследяване на животните“, каза по време на срещата Танева и допълни, че що се отнася до горите – те са електронизирани и е отчетен финансов резултат колкото за няколко години. Тя посочи, че това е позволило изграждането на допълнителна инфраструктура и че волята на ГЕРБ в това отношение е тази система да бъде надградена. Друг водещ акцент остава дървеният ресурс, който трябва да остава за обработка в България. Освен това драстично е намален износът за Турция и Гърция на дървен необработен материал, което бе проблем преди две години.

Според бившият министър на земеделието и храните - последователната политика в сектор „Земеделие“ е довела до ръст в производството на всички храни. През 2016 г. данните показват, че над 90% от потреблението на млечни продукти и вина в страната се задоволява от местно производство. Делът на българското производство в потреблението на агнешко и телешко месо също е висок съответно около 92% и 61% през 2015 г.

В срещата участваха още водачът на листата за народни представители на ГЕРБ за 27-и Старозагорски избирателен район Емил Христов, Радостин Танев, член на ПК по земеделие към Общинския съвет в града и кандидат-депутат от ГЕРБ, други кандидати за народни представители на партия ГЕРБ и десетки животновъди, земеделци и представители на различни браншови организации.

Десислава Танева за забраната за отглеждане на генномодифицирани растения и за всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) с Канада, което Европейският парламент одобри през февруари

gerb zemedelie taneva stara zagora 01

www.infoz.bg

На подобна тема