12-ият Маратон на четенето се провежда през април

На 23 април се отбелязва Международният ден на книгата. По инициатива на ЮНЕСКО той се чества от 1996 г. в знак на признание за ролята и силата на писаното слово. Маратонът „Четяща Стара Загора” се организира от библиотеките „Родина” и „Захарий Княжески” за 12-и път.

chetene knigiКулминацията му ще бъде на 25 април, вторник, от 8:00 до 22:00 часа, под патронажа на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Инициативата е подкрепена от местните медии и издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, „Точица”, „Хермес” и др.

Един ден не е достатъчен за почитателите на книгата, затова маратонът ще продължи от 2 до 28 април.

Той е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Замисълът е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Няма сковаващи рамки – нито за място, нито за начин на почитане на словото. Съвсем допустими и много желателни са още дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации, драматизации и др.

На 25 април от 11:00 до 16:00 часа пред книжарница „Хеликон” ще се проведе традиционният Празник на книгата и четенето, в който можете да се включи всеки желаещ след като направи заявка за предпочитан час на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или съобщете на: 0886 463 731, 0884 477 915.

www.infoz.bg

На подобна тема