Представят за първи път в Стара Загора съвременни оперни заглавия

На 22 март от 19:00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора ще бъдат представени за първи път три съвременни оперни заглавия: „Стената“, „Африканска окарина“ и „Аукцион“.

Композиторите Енрико Травалионе, Никола Стрефелини и Карл Фиорини са победителите в Международен конкурс за написване на камерна опера за Държавна опера - Стара Загора, който беше обявен през 2015 г. и приключи успешно през септември 2016 г.

Мортен РойсенДатчанинът Мортен Ройсен беше избран за режисьор на техните едноактни творби, а спектаклите ще дирижира роденият в Рим, но живеещ в Лондон, изявен диригент и композитор Димитри Скарлато.

Сюжетите и на трите опери разглеждат парадоксите в съвременното общество и са своеобразни метафори на влиянието на социалната среда върху хората и обществото като цяло.

Вечерта, посветена на съвременната опера, ще започне със спектакъла на операта „Стената“ от Енрико Травалионе. В „Стената“ се разказва за натиска, който политиката оказва върху обществото. Политиката е представена метафорично чрез образите на двама министри, а обществото - чрез двойка млади влюбени. Младите са пациенти в лудница (авторът намеква за това как политиката влияе върху хората и ги довежда до лудост). Двама неуравновесени млади хора в една лудница зад една стена (преградата между тях). Въпреки лудостта и всичко, което се случва около тях, двамата успяват да стигнат един до друг, да се влюбят - независимо от преградната стена. Режисьорът представя интересно и оригинално стената - олицетворение на техните чувства и емоции. Стената е от прозрачен материал, опънат на две рамки. Зрителят не вижда младите хора, но вижда техните ръце, лицата им. Сменят се различни сцени, в които политиците извършват опити върху двойката, дори упражняват насилие, но накрая чувствата между двамата надделяват. Когато остават сами за пореден път, те се приближават максимално един до друг и разкъсват преградата – символ на човешкия стремеж за свобода и бягство от оковите. Но не задълго… Точно тогава политиците идват отново, приспиват младежа и отделят девойката...

Втората опера „Африканска окарина“ е от Никола Стрефелини. Историята е за младо семейство, което не може да реши своите проблеми и да овладее своите различия в годините – живели са заедно, но изневерите и особено пристрастяването на мъжа към киното и филмите на Чарли Чаплин (мъжът е абсолютен киноманиак), провокират тяхната раздяла. Спектакълът започва с това как семейната двойка отива при специалист и заявява, че иска развод. А специалистката-психотерапевт всячески се стреми да разбере, в какво се състои проблема при тази двойка. Тайната е в една малка окарина - древен африкански музикален инструмент... Провокацията е за публиката - дали младото семейство ще се раздели или ще продължи живота си заедно.

В третата част на специалната вечер ще бъде представена монооперата „Аукционът“ от малтийския композитор Карл Фиорини. Тук историята се развива около един търг, участват няколко статисти, но действащото лице е само едно. Вниманието се фокусира върху логиката на търговеца, който продава всичко и на всяка цена. Успява да убеди хората (публиката в случая), че продаваната стока е крайно нужно, крайно потребна и най-висококачествена. Стига се до различни парадокси, в които търговецът продава ябълка, продава мебели, продава дори и хора - избира човек от публиката и го представя като „стока“ в аукцион с наддаване. Силно преувеличен е проблемът с търговията - когато няма „спирка“, се рискува да се прескочи тънката граница на приличието и дори да се превърне в опасна мания за продаване на души.

Музиката на трите произведения е много различна. „Стената“ се опира на основата на експресионизма, докато втората опера е по-скоро „полифония на 21 век“ . В „Аукцион“ има елементи на мюзикъл с влияние от музиката на Ленард Бърнстейн. Режисурата е провокативна, динамична. Режисьорът Мортен Ройсен (Дания) е млад и пълен с идеи, екипът като цяло е младежки. Мортен Ройсен е намерил нестандартен начин да представи историите на трите опери и да усвои сценичното пространство. Сцената е празна, има само няколко чисто сценични акцента - две платна, на които се прожектират лицата на героите в реално време, кръгът се върти постоянно и създава 3D възприемане.

Автор на текста на статията е помощник-режисьорът Денис Иванов.

В премиерните оперни спектакли участват артисти на Старозагорска опера и млади оперни артисти от различни държави. В „Стената“ от Енрико Травалионе: Рик Уилебрордс, Игнат Желев, Ивайло Йовчев, Амалия Лазарчук. В „Африканска окарина“ от Никола Страфелини: Рик Уилебрордс, Марина Пачеко, Михаела Берова, Кристофър Лемингс. В „Аукционът“ от Карл Фиорини: Барнаби Биър, Кристофър Лемингс, Марина Пачеко, Амалия Лазарчук.

www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни