Стефан Янев: Обстановката на българо-турската граница е спокойна

На българо-турската граница обстановката е нормална, има само единични случаи на нелегално преминаващи мигранти и на този етап не се налага актуализиране на плановете за охрана - съобщи пред журналисти в Стара Загора служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев.

Той участва в церемония по посрещане на военнослужещите от 32-ия контингент, който се завърна от участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.

"Няма никакви сигнали за увеличен миграционен натиск и в момента не е нужно да задействаме други охранителни планове" - увери Стефан Янев.
Терористичният акт, извършен на 22 март в Лондон, е сигнал, че има нужда от постоянна бдителност. В България са предприети всички необходими превантивни мерки, каза още министърът на отбраната.

"Ние знаем, че 100-процентова защита и гаранция няма, но добрата новина е, че към момента специализираните служби нямат непосредствени сигнали за заплаха от този тип на наша територия" - добави Стефан Янев.

Той коментира и призивите на представители на турската държава българските власти да не създават пречки на граничните пунктове на желаещите да гласуват на парламентарните избори у нас. "Всяко едно такова говорене на лица, които са овластени от турската държава, е по-скоро в интерес на предстоящия референдум в Турция. Българската държава е взела всички мерки и тези елементи и сигнали, които сме имали за намеса на турската държава по отношение на българските избори, са пресечени категорично" - заяви министърът на отбраната.

По отношение на преминаването на автобусите от Турция, превозващи избиратели, Стефан Янев съобщи, че няма специална организация, освен осигуряване на нормален ритъм на работа на пропускателните пунктове, за да не се затруднява свободното движение на хора и стоки.

armiya

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема