Дружество Диабет открива рехабилитационен център в Стара Загора

Дружество „Диабет“ открива рехабилитационен център в Стара Загора

Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи водосвет за здраве в клуба на дружество „Диабет“ – Стара Загора на ул. „Ген. Столетов“ 60 на 7 април в 10:30 часа, съобщиха от пресцентъра на Общината.

След извършен ремонт на стойност 26 000 лв., финансиран от община Стара Загора, в помещението са оформени две зали – едната, от които е заседателна. Намеренията на ръководството са клубът да се превърне в обществено-социален рехабилитационен център. Предприети са стъпки в тази посока, за да бъде разширен и обогатен обхвата на дейността му, съобщи председателят на дружество „Диабет“ Пенка Ялъмова. То се издържа и развива дейност със средства от членски внос и дарения.

Дружество „Диабет“ – Стара Загора е основано преди 26 години като обединение на медицински специалисти и болни от диабет. Неговата основна цел е да обучава хората как да живеят - да следят здравето си, начина на живот и храненето, защото диабетът не се лекува, а се контролира, защото в противен случай води до тежки усложнения. Провеждат се скринингови изследвания на групи хора за откриване на заболелите.

По официални от 2010 г. насам всеки 10-и българин има някаква форма на диабет, но малко от хората знаят за проблема си.

www.infoz.bg