Съюзът на репресираните: БСП – Стара Загора разпространява с декларация откровени лъжи

Съюзът на репресираните: БСП – Стара Загора разпространява с декларация откровени лъжи

Съюзът на репресираните от комунистическия терор в България и Евгений Спиров, Кристиан Петков - представители на инициативен комитет за поставяне на мемориалната плоча в памет на жертвите на така наречения Народен съд в Стара Загора, разпространиха позиция.

Тя е провокирана от декларации на БСП и Българския антифашистки съюз, изпратени до президента, служебния премиер, главния прокурор и чуждестранни посолства в България. Чрез нея социалистите остро се противопоставят на паметната плоча, монтирана на 29 март на фасадата на Драмитичен театър „Гео Милев”. На тази дата през 1945 г. Народният съд и произнесъл смъртните присъди на 41 души – представители на елита на Стара Загора.

Публикуваме позицията без редакторска намеса.

* * *

Уважаеми сънародници, българи,

За пореден път ставаме свидетели на подмяна на истината, на човешките ни ценности и морал. 27 г. не ни се позволява да направим обективен и точен прочит на най-новата ни история. И в това се крие причината днес да нямаме свободно демократично общество, както и да се намираме на последните места в европейските (и не само) класации. Задаваме ли си въпроса, кои са причините за това - олигархичният модел на управление, създаден от БСП/БКП след 1989 г., корените на които се крият още в деветосептемврийския преврат през 1944 г. Когато с невиждани в българската ни история терор и смърт, и с помощта на чужда армия, в България беше наложен болшевишко-сталински режим.

В разпространената декларация на БСП – Стара Загора, относно паметната плоча за жертвите от така наречения Народен съд, виждаме абсолютни неистини и откровени лъжи, на които противопоставяме неоспорими факти, които лесно могат да бъдат проверени. Твърди се, че „Народният съд е ангажимент на България по Парижкия мирен договор от 10.02.1947". Това не е истина, тъй като Народният съд действа от декември 1944 г. до април 1945 г., т.е. преди подписването на мирния договор. Комунистическият народен съд е извънреден съд и е в противоречие с действащата тогава Търновска конституция.

В декларацията на БСП се твърди още, че плочата погазва паметта на антифашиста Гео Милев. За справка Гео Милев е убит през май 1925 г., т.е. много преди събитията, с които има ангажимент да се занимава така нареченият Народен съд. По времето на действието му министър-председател на страната е Кимон Георгиев – политическа фигура на управляващия през 1925 г. Демократически сговор, както и на Отечествения фронт през 1945 г.

Поставената плоча е в синхрон с чл.2 ал.3 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (Държавен вестник, бр.37 от 5.05.2000 г.)

Нюрнбергският процес осъжда на смърт общо 12 души, а само в Стара Загора така нареченият Народен съд произнася 41 смъртни присъди, без да се споменават избитите без съд и присъда.

Бог да пази България!

СНЦ „Съюз на репресираните в Стара Загора“
Инициативен комитет: Евгений Спиров, Кристиан Петков

www.infoz.bg