Ортопедичната работилница в Стара Загора в помощ на деца от цяла България

Единствената в България Ортопедична работилница, намираща се в Стара Загора, изработва коригиращи средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми. Тя е създадена в рамките на 3-годишен българо-швейцарски проект.

Той е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и неговото успешно реализиране беше отбелязано на 31 март с Ден на отворените врати.

Красимира Чахова, Иванка Сотирова и Денис КнобелОфициален гост на събитието бе посланикът на Швейцария Денис Кнобел, който нарече проекта забележителен. По думите му, той е резултат от партньорството между две страни, обединени в името на една цел – устойчиво развитие в бъдещето.

Швейцарският лекар д-р Бруно Франие и българската тенис легенда Мануела Малеева разказаха спомени за първите стъпки на проекта преди 10 години, започнал с осигуряване на необходимата апаратура и обучението на кадри. Те подчертаха, че за място на работилницата е избран Стара Загора заради централното си положение и многото социални домове в региона. В нея се прилага швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват сложни операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с детска церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми.

Зам.-кметът Иванка Сотирова коментира, че работилницата е привилегия за града. Тя подчерта, че политиката на общината е да улеснява инвестициите и насърчава присъствието на всякакви инициативи, но оказването на помощ за здравето на децата е най-важната инвестиция. „Доказателство за нуждата от работилницата е фактът, че досега са прегледани над 800 деца от цялата страна. Особено важна е възможността обучението да се мултиплицира - да се обучат лекари и медицински персонал“ - сподели още тя.

Д-р Йовко Гюров представи работилницата и новооткрития обучителен център, швейцарските техници и българските техници, обучени по проекта. Той и д-р Франие извършват редовни ортопедични прегледи на деца от цялата страна, започнали преди десет години. Досега са изработени 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези.

Гости на Деня на отворени врати бяха областният управител проф. Веска Шошева, зам.-кметът Красимира Чахова, много лекари, студенти по медицина, дарители, партньори и др.

Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация „Обществен дарителски фонд - Стара Загора” и швейцарския им партньор Фондация "Суисклиникал", която е създадена през 2007 година, по инициатива на известната българска тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 година работилницата се помещава в нова сграда в старозагорския кв.“Железник“, благодарение на много дарители от Швейцария и България.

Ортопедична работилница

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема