Зоопаркът в Стара Загора отбелязва 60-годишен юбилей с уникален семеен празник

Зоопаркът в Стара Загора отбеляза 60 години с уникален семеен празник

Стотици старозагорци днес се отправиха към любимия си парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), където с уникален семеен празник беше отбелязана 60-та годишнина от основаването на Зоологическата градина.

Арка с балони, торта, бонбони, детски работилнички и празнична програма на мечешката поляна посрещаха посетителите днес. Зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова приветстваха присъстващите, отправиха поздравления към екипа на директора доц. д-р Радослав Михайлов и подариха торта от плодове и зеленчуци за обитателите на зоопарка. „Горите намаляват, ледниците се топят. Щастлив съм, че мога да дам на града си това великолепно късче природа, населено с животни от всички континенти“, обърна се той към присъстващите.

В послание на децата отпреди 60 години, когато е поставено началото на зоопарка, към днешните деца, се казва – „Обичайте това място, грижете се за него, защото любовта към животните и природата, е любов към живота!“. Малчуганите запечатаха посланието с целувки и пожелаха отново да бъде заровено под дърво в зоопарка, за да бъде отворено след още 60 години.

Оживление, гълчава и радостни емоции съпътстват през целия ден посетителите на различните обекти на Аязмото. Привлечени от пролетта и слънцето цели семейства, млади и не толкова млади хора, се включиха в спортните инициативи, които започнаха още в 9: часа с тонизираща гимнастика, под ръководството на сенсей Асен Асенов. Групата „Здраве и дълголетие“ провежда през април своите занимания с инструктори всеки вторник и четвъртък от 9.00 ч на площадката под летния театър. През следващия месец заниманията ще бъдат в понеделник, вторник и четвъртък от 6:30 часа и 8:30 часа.

Последваха спортни занимания по бадминтон с треньорите от СК “Бадминтон“, фитнес тренировка с инструктро Иван Колев, динамични активни занимания Тае бо, Канго джъмпс и др. с инструктор Анелия Асенова и др. Игра на ластик и дама, федербал, въртене на обръч и скачане на въже увлякоха малки и големи по алеите и площадките на парка.

По най-слънчевата алея на зоопарка са разположени най-разнообразни арт-работилници за всички малки творци, които имат желание да проявят своята фантазия и да създават красота. В аул „Бага-тур“ посетителите имат възможност да пробват стрелба с лък и езда. В единствената в България „Зала на смеха“ малчуганите участваха в забавни игри „В царството на клоуна Смехурко“.

В празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“ участваха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно Вокална студия „Усмивки“, Фолклорна школа „Жарава“, Вокална студия „Траяна глас“ и Фолклорен ансамбъл „Траянци“. За всички прояви и събития през деня входът е свободен.

На централната алея е разположена фотодокументална изложба със снимки на архивни документи от фондовете на Държавен архив – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и библиотека „Родина“, посветена на историята на зоопарка.

Уникалният празник е организиран от Община Стара Загора. В него се включиха доброволците от кампанията „Стара Загора - Европейски град на спорта“ и младежите от Международния младежки център. Забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания и детски надпревари ще има през целия ден. Музиката, танците и доброто настроение властват на площадките на Аязмото и на територията на Зоопарка.

Втората в страната зоологическа градина, след Софийската,  вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти - кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. 

Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана и има статут на спасителен център. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.

zoopark stara zagora 02

zoopark stara zagora 03

zoopark stara zagora 04

www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора | Снимки: Община Стара Загора)