Опера за деца - на 4 април в Стара Загора

Опера за деца - на 4 април в Стара Загора

„Севилският бръснар“ за деца се завръща на сцената на Държавна опера - Стара Загора на 4 април в 11:00 часа. Под формата на игра, заедно със самите певци, поднесените избрани популярни музикални номера следват сюжета на произведението.

Малките зрители са на самата сцена, която се върти пред очите им и преживяват буря, весели случки и танцови миниатюри със самите артисти, съобщиха от пресцентъра на Операта.

Режисьор на спектакъла e Славчо Николов, художник на декора - Александър Гьошев, хореограф - Ромина Славова. За първи път в спектакъла на 4 април участва и квартет от оркестъра на Старозагорската опера с диригент Димитър Косев.

Фигаро е Александър Крунев, Граф Алмавива - Ивайло Йовчев, Розина - Яница Нешева, Доктор Бартоло - Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Александър Марулев. Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от солисти от балета на Старозагорска опера: Петя Вънева, Александър Желев и Драгомир Христов – в ролите на Берта, Евел и Лаженест.

Проектът „Севилският бръснар“ за деца е на Държавна опера - Стара Загора и се реализира през 2013 г. с подкрепата на Община Стара Загора по програма „Културен календар“. Спектакълът е отличен с трета награда в категория "Детска сцена" от Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ – Велинград 2016 и е номиниран за наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци през 2013 г.

www.infoz.bg

Светът

Бившият върховен съдия Катерина Сакеларопулу стана първата жена президент на Гърция след гласуване в парламента в сряда

* * *
Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

На подобна тема