Реквием на Моцарт ще бъде изпълнен под диригентската палта на митрополит Киприян

"Реквием" на Моцарт ще бъде изпълнен под диригентската палка на митрополит Киприан

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден, на 12 април от 19:00 часа, на сцената на Старозагорската опера ще прозвучи монументалната последна творба на гениалния виенски класик Моцарт „Реквием”.

Разтърсващата недовършена „лебедова песен” на композитора ще дирижира Старозагорският митрополит Киприан. Участват солистите Беса Лугичи, Николай Моцов, Офелия Христова и Пламен Кумпиков, оркестър и хор на Държавна опера - Стара Загора. Хормайстор - Младен Станев, съобщиха от пресцентъра на Операта.

Реквиемът (requiemaeternam – вечен покой, лат.) е тържествена траурна меса (заупокойно богослужение) в Римокатолическатa църква, по стандарт съставена от 14 канонични части, като само музикалните интерпретации през вековете на композиторите са различни. Реквиемът няма аналог в Православието и Протестантството. За най-интересни интерпретации на темата "Реквием" се считат тези на Джузепе Верди и Волфганг Амадеус Моцарт.

Моцарт е бил сериозно болен, когато пише „Реквием”-а. Той умира и е знаел, че дните му са преброени. Работил е с безпрецедентна бързина дори и за него, и въпреки това не успява да го завърши: от 12 замислени части, успява да приключи непълно 9. Моцарт оставя голямо количество нотен материал с нахвърляни идеи за музиката до края на „Реквием”-а.

Моцартовият„Реквием“ е завършен от любимия ученик на Моцарт Ф.Кс. Зюсмайер, който е наясно с намеренията на Моцарт. Зюсмайер старателно отбира от оставените ноти на Моцарт всичко, което се отнася до Реквиема.

www.infoz.bg

На подобна тема