Светлинно-звуков спектакъл Молитва за Стара Загора за 140 години от боевете за града

Светлинно-звуков спектакъл „Молитва за Стара Загора“ по повод 140 години от боевете за града

Регионален исторически музей - Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора, Национално дружество „Традиция” – клон Стара Загора уреждат веществено-документална изложба „Знамето на свободата”, посветена на 140-годишнината от боевете за Стара Загора (19/31 юли 1877 г.).

Тя ще бъде открита на 27 юли в 18:00 часа на IV експозиционно ниво в Регионалния исторически музей – Стара Загора. Ще бъдат експонирани ордени, медали, значки, плакети, хладно и огнестрелно оръжие, фотографии и художествени творби, документи и вещи – паметни знаци от Освободителната война.

На 19/31 юли 1877 г. край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии по време на Руско-турската война (1877 - 78 г.), изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен летен ден, около 3500 българи в състава на Българското опълчение, с командир генерал Николай Столетов, за пръв път влизат в бой за освобождението на родината си. В боевете за защитата на Стара Загора, Българското опълчение получава своето бойно кръщение, а Самарското знаме, обагрено с кръвта на героите, се превръща в символ на свободата.

Идеята на изложбата, финансирана от Община Стара Загора, е да покаже безсмъртието на подвига и силата на волята, да напомни за героизма и трагизма на събитията, които съпътстват политическото възкресение на България. Изложбата ще бъде съпроводена от реплики на опълченски униформи, експонирани в интерактивен кът „Битката за Стара Загора – бойното кръщение на българското опълчение”.

На 28 юли в Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде изнесена тематична беседа за деца „Из живота на един опълченец”, придружена от демонстрация на оръжие от Руско-турската война (1877 - 1878 г.). Участието в беседата е безплатно. Начални часове: 11:00 и 16:00 часа. Проявите са част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-ата годишнина от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18:30 часа на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20:00 часа е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера - Стара Загора.

На 31 юли от 21:00 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще се състои светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“.

 

140 g boeve

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема