Казусът с Бедечка ще се реши чрез местен референдум в Стара Загора

Дългогодишният казус "Бедечка" ще бъде решен чрез местен референдум в Стара Загора в края на май или началото на юни. Гражданите трябва да решат дали сега съществуващият квартал, според Общия устройствен план, приет през май 2011 г., да запаси статута си, или да се превърне в парк.

Това съобщи пред журналисти кметът на Стара Загора Живко Тодоров. "Няма лесно решение на този казус. От една страна имаме частни терени, които ако се промени Общият устройствен план и се вземе решение за изграждане на парк, общината ще трябва да ги изкупи и отчужди, т.е. - ще трябва да платим затова. От друга страна, ако остане както си е до момента квартал, трябва да кажем, че общината отново ще има разходи, свързани с благоустрояването на този квартал" - заяви кметът Живко Тодоров.

Общинската администрация ще направи точни разчети колко би струвало изграждането на нов квартал с необходимата подземна, улична инфраструктура и осветление. Оценките на частните имоти са правят от лицензирани оценители. Те могат да бъдат обжалвани и съдът да се произнесе за размерът, който ще трябва да заплати Общината. "Когато е свързано с бъдещи ангажименти и когато хората следващите години ще трябва да плащат за това, което се случва, мисля, че е редно да бъдат питани дали това трябва да се прави или не" - категоричен е кметът на Стара Загора.

Живко Тодоров заяви още, че е некоректно да се спекулира с твърдения, тиражирани в публичното пространство, че общината задкулисно търси начини да застрои квартал "Бедечка", още повече, че с негова заповед е наложен двугодишен мораториум. Той не се отнася до обектите, които са започнали да се изграждат преди обявяването на забраната.

referendum bedechka

Община Стара Загора подготвя местен референдум, за да се кажат жителите на общината какво да е бъдещето на терена до река Бедечка

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24