Възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства в Стара Загора ще изнесат концерт

Празничен концерт ще изнесат в Държавна опера – Стара Загора възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство  “Христина Морфова“ и оркестърът на операта на 27 април от 19 часа.

Той е в чест на рождението на патрона на музикалното училище в Стара Загора – 24 април. Концертът ще бъде с двама диригенти – Красимир Къшев и Мауро Фаббри. В програмата участват 14 инструменталисти, 9 ученици от класовете по оперно пеене, Ученическият хор и Акапелна формация „Христина Морфова“.

simonПубликата ще се наслади на изпълненията на Симон Павлов, който скоро се завърна с Абсолютна награда от 11-я Международен конкурс за пианисти в Крайова, Румъния, на Мариан Божидаров – победител в Международния музикален конкурс и спечелил като победител пълна стипендия за престижното училище Уитгифт, Лондон, на Филип Ставров, Георги Белчев, Стефания Русева – от класовете по пиано, ученици с много награди от национални и международни конкурси.

В концерта ще участват: с изпълнения на тромпет – Здравка Василева и Дамско тромпетно трио „Свилена“, с изпълнение на кларинет – малкият Сашо Сашев, трио флейти - Александрина Цанева, Жаклина Викторова и Таня Бонева, на ксилофон – Галин Пенев и Ивайло Манев. В програмата са включени арии, дуети и терцети от известни опери – „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Травиата“ от Верди и др.

Сред възпитаниците на Музикалното училище в Стара Загора са световноизвестната оперна певица Веселина Кацарова, Генко Гешев - преподавател във факултет по оперно пеене в Университета „Дюкейн" - Питсбърг, САЩ, Нина Найденова - оперен режисьор, директор на Опера Пловдив, Огнян Драганов - оперен режисьор, директор на Държавна опера - Стара Загора и много други изявени музиканти и певци.

В архивите на Стара Загора се съхранява Правилник от 11 декември 1897 г. на първото у нас музикално училище, създадено от местното дружество "Кавал". Негови основатели са радетелите за музикална Стара Загора - Петко Икономов, Георги Байданов и завършилият композиция в Пражката консерватория старозагорец Димитър Хаджигеоргиев. Това училище просъществува само няколко години, но искрата е запалена.

На 1 септември 1974 г. със заповед Д-3 626 от 8 май 1974 г. на Министерството на просветата е открито Музикално училище в града. През учебната 2001/2002 г. е възстановена специалността класическо пеене. Същата година се открива и нова специалност - класически танци. През 2004 г., по одобрен от Министерство на културата и Министерството на образованието на Република България проект, е въведена и още една нова специалност - актьор за драматичен театър, а през 2008 г. - поп и джаз пеене. През октомври 2006 г. училището е преименувано в Национално училище за музикални и сценични изкуства.

www.infoz.bg