1300 студенти участват в Националната универсиада в Стара Загора

1300 студенти участват в Националната универсиада в Стара Загора

За седмица Стара Загора се превърна в студентска спортна столица с провеждането на Национална универсиада, която беше тържествено открита на 9 май с официална церемония на площада пред Общината.

До 14 май над 1300 студенти от почти всички висши училища в страната ще премерят сили в 12 вида спорт. Община Стара Загора предостави безплатно цялата си спортна база за провеждането на състезанията и подпомага финансово Националната универсиада. Стара Загора е силно ангажиран със спорта град и не случайно бе определен за Европейски град на спорта за 2017 г., по инициативата тече мащабна програма от стотици събития.

„За нас е чест, че в Стара Загора се провежда академичната Универсиада, която обединява всички учебни заведения в България. Спортът е начин на живот, той възпитава и предпазва младите хора от много пороци. Бъдете здрави и успешни спортисти, радвайте хората с вашите постижения и нека след всяко състезание, в което участвате, да виждате българския флаг високо вдигнат!“ - обърна се към участниците кметът Живко Тодоров, в присъствието на Старозагорския митрополит Киприан, ресорния зам.-кмет Красимира Чахова, областния управител проф. Веска Шошева, председателя на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ проф. Любен Тотев, ректора на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев и др.

Церемонията започна с демонстрации на различни видове спорт от ученици в Спортното училище „Тодор Каблешков“. Делегациите на висшите училища и официалните лица изслушаха националния химн на Република България, а председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров обяви Универсиадата за открита. Организатори са Община Стара Загора и Асоциацията за университетски спорт „Академик”, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката,Тракийски университет, Банка ДСК, Български спортен тотализатор, Български олимпийски комитет и др.

„Следвайте примера на спорта и увличайте още последователи!“ - пожела ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин и благодари на общинското ръководство, което осигурява възможност на студентите да ползват цялата спортна база безплатно. Той получи знамето на Универсиадата от своя предшественик – председателя на Общото събрание на Русенския университет „Анг. Кънчев“ проф. Борислав Ангелов. Клетвата за феърплей произнесе най-бързият мъж на Балканите – Денис Димитров от Спортен клуб по лека атлетика „Берое“, студент в Тракийския университет.

От името на съдиите и длъжностните лица на Универсиадата клетвата произнесе Иванка Карпарова – съдия и треньор по лека атлетика, представител на СУ „Св. Климен Охридски“. В откриването участваха още проф. Свилен Нейков, проф. Димо Гиргинов – член на управителния съвет на Асоциация за университетски спорт „Академик”, доц. Стефан Рибарски – помощник ректор на Тракийския университет, проф. Велизара Пенчева – ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, Димо Неделчев и др.

Официалните гости на церемонията по откриването получиха почетни знаци на Асоциацията за университетски спорт. Развлекателната програма, в която участваха ученици от класовете по актьорско майсторство и драматичен театър на Националното училище по музикални и сценични изкуства“ Христина Морфова“, ансамбъл „Загорче“ и студентска група по латино танци, завърши с голямо кръшно хоро и пищни фойерверки.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема