Спектакълът Bienvenido Argentina ще бъде представен за първи път в Стара Загора

За първи път в Стара Загора ще бъде представен концерта Bienvenido Argentina. Спектакълът ще се състои на 16 май от 19 часа в залата на Регионална бибилиотека „Захарий Княжески“.

Предстои една вълнуваща среща с аржентинската музика и познатото и непознато творчество на майстора-обновител на аржентинското танго Астор Пиацола. Ще прозвучат песните на Карлос Гуаставиньо, „Четирите годишни времена“ на Астор Пиацола и негови песни в изпълнение на Линка Стоянова - сопран, инструментално трио в състав: Димитър Косев - пиано, Ангел Василев - цигулка, Денислав Джелепов - виолончело и солисти на балета на Държавна опера - Стара Загора. Режисьор на концерта е Славчо Николов, който ще оживи сценичното пространство с прожекция на кадри от филма „Хенри ІV“, в която музикалният фон е емблематичното за Пиацола танго „Обливион“. В програмата е включена и Ave Maria на Астор Пиацола, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера - Стара Загора.

piacolaАстор Пиацола е аржентински музикант - инструменталист и композитор. Известен е като големия обновител на аржентинското танго. Започва да учи да свири на бандонеон от 8-годишен, става един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило - сред най-славните танго оркестри за всички времена. С творбата си Буенос Айрес от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация Октет Буенос Айрес през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото.

Астор Пиацола е сред вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

Астор Пиацола е известен с това, че е наричан баща и създател на Танго Нуево - нов и революционен стил, в който джаз ритми и класическата музика се смесват с тангото. В началото Танго Нуево е било отхвърлено в родината си - Аржентина, но в крайна сметка е оценено и признато в цял свят.

www.infoz.bg

 

Най-четеното от последните дни