Камерно дуо М&М представя в Стара Загора рецитала "Американа"

Концерт на Камерно дуо М&М – д-р Миннита Даниел-Кокс (сопран, САЩ) и проф. д-р Мадлен Бъчварова (пиано, България, САЩ) ще бъде представен на 1 юни от 18:30 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора.

Americana tour poster 1Програма

Любов, остави вятъра да плаче | Ундин Смит Моор (1904 - 1989)

Три песни от Самюел Барбър | Самюел Барбър (1910 - 1981)     
Виденията на Света Ита                                          
Разпятие                                                
Сигурност в блестящата вечер

Три песни от Х. Лесли Адамс | Х. Лесли Адамс (р. 1932)  
За теб няма песен                                                          
Любовен спомен
Малко момиче

Антракт

Лятно Време (от операта „Порги и Бес“) | Джордж Гершуин (1898 - 1937)
Три спиричуъла
Божествени спиричуъли | Лори Селест Хикс (р. 1979)
Неговото сладко име | Хал Джонсън (1888 - 1970)
Мери имаше дете | Даян Уайт-Клейтън (р. 1955)

Три песни от Харолд Арлан | Харолд Арлан (1905 – 1986)
Извън този свят (от едноименния филм)                  
Никога не съм виждала сняг (от мюзикъла „Къщата на цветята“)
Зад дъгата (от мюзикъла „Магъстникът от Оз“)

Проф. д-р Мадлен Бъчварова е динамичен диригент, пианист, певец, музикален педагог, лидер на семинари и член на журита на хорови конкурси. Тя е професор по музика, завеждащ музикалния департамент и директор на хоровата програма в Хановер Колидж, САЩ. Там тя ръководи хорови ансамбли, преподава дирижиране, солово пеене, пиано и история на музиката.

Мадлен Бъчварова завършва музикалното училище в Стара Загора и в последствие магистратура в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, където учи дирижиране при маестро Крикор Четинян и маестро Иван Димов и концертира в страната и чужбина с Дамския камерен хор при Академията. Бъчварова записва втора магистратура в Държавния Университет на щата Джорджия, САЩ, и в последствие придобива степента доктор на музикалните изкуства.

Бъчварова е участвала в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С този хор тя получава наградата Грами, концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта.

Проф. д-р Бъчварова поддържа и активна международна диригентска кариера. През 2009 г. тя дебютира като диригент в Златната зала на виенския Музикферайн като част от международен фестивал в чест на Йозеф Хайдн.  Бъчварова редовно ръководи музикални ателиета и творчески срещи по дирижиране и хорознание, презентира и участва с научни публикации в академични форуми в България, САЩ, Великобритания, Испания и Португалия. Тя е търсена от американски хорове и музикални общества като консултант по езиково произношение и музикално-историческа автентичност на българска, руска и църковно-славянска хорова литература. В сътрудничество с органиста Дейвид Ламб, Бъчварова концертира и издава компакт диск за пиано и орган дует, „Duetti Capricciosi“, разпространяван от аmazon.com и се представя в музикални програми в американското национално радио.
Мадлен Бъчварова се изявява като гост диригент в хорови ателиета и фестивали в Австрия, България, Канада, Джорджия, Алабама, Индиана и Пенсилвания. Проф. Бъчварова е активна и като член на журита на солови и хорови конкурси в централните американски щати, както и на националния конкурс за млади диригенти.

Проф. д-р Бъчварова е член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука (NARAS), където гласува за наградите Грами, както и на националния подкомитет по мултикултурна музика  на Асоциацията на американските хорови диригенти.

Родом от Колумбъс, щата Oхайо, д-р Миннита Даниел-Кокс следва в държавния университет Боулинг Грийн, където се дипломира със специалност солово пеене. След приключване на бакалавърската степен тя продължава в университета в Мичиган, където получава магистърска и докторска степен по музика.

По време на следването си в Боулинг Грийн, доктор Даниел-Кокс за първи път изпитва тръпката от изпълнението на партии за лиричен сопран. Две от забележителните ѝ роли включват Леонора в световната премиера на операта „Свидетел“ от Зе Мън, и „Айрийн“ в световната премиера на Джеймс П. Джонсън „Мечтателното Хлапе“, която новините в Ан Арбър описват като „завладяваща и красиво изпята“. В допълнение към сценичната ѝ работа, Минита Даниел-Кокс участва на множество конкурси за певци, включително конкурсите „Американски Традиции“ (финалист), „Харфърд Мемориал“ и Марджори Конрад Пити конкурс за солова песен. Тя също е двукратен носител на Сигурд И. Рислов & Ярмила Х. Рислов стипендия. Д-р Даниел-Кокс е концертирала със симфоничните оркестри на Университета в Дейтън, Флинт, Ан Арбър и Саут Бенд, както и със симфоничните бендове на градовете Дефайънс и Пакард.

Докато се занимава със своите изследвания за докторат, д-р Даниел-Кокс започва да ръководи музикални курсове и уроци по солово пеене в Университетите на Мичиган и Западен Мичиган, държавния университет Боулинг Грийн и в рамките на отличената програма за музика в гимназията Грос Пойнт – Юг. В момента тя живее в централната част на Охайо, където заедно с преподаването в Университета в Дейтън ръководи частни вокални студия в Дейтън и Йелоу Спрингс. Д-р Даниел-Кокс е координатор на вокалната катедра в Университета в Дейтън и също доброволно отдава времето си като хоров диригент в Дейтънската академия „Ранен Колеж“.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24