Гросмайстор Анатолий Карпов открива шахматен турнир в Стара Загора

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов ще посети Стара Загора и ще открие XI турнир по шахмат за деца „Тракийско конче“ на 17 юни от 10:00 часа в Общинската спортна зала "Иван Вазов".

karpov 1Малките шахматисти от Стара Загора с вълнение очакват и се подготвят за срещата си с именития спортист, съобщи Таня Михайлова от Народно читалище "Георги Бакалов 1933", което заедно с Община Стара Загора е организатор на турнира.

До момента за участие в турнира са се записали над 120 деца от Стара Загора, Свиленград, Пловдив, Казанлък, Раднево и др. Ще участват деца и от другия старозагорски клуб "Траяна".

Класираните на първите три места ще получат парични награди и медали, а останалите - грамоти.

Програмата на гросмайстора в Стара Загора включва среща с любители шахматисти в парк „Пети октомври“ в 11:00 часа, посещение на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и други забележителности на града, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Анатолий Карпов е 12-ият световен шампион по шахмат. Печели титлата в полуфинален мач срещу Виктор Корчной, тъй като световният шампион Боби Фишер не защитава титлата си. Остава в историята с невероятните си сблъсъци с Гари Каспаров, които след над 100 партии са с лек превес за Каспаров. Велик майстор на позиционната борба, ендшпилите и най-вече профилактиката и разгадаване замислите на противника. С голям принос за превръщане на шаха в професионален спорт. Роден на 23 май 1951 г. в Русия, световен шампион от 1975 до 1985 г., Карпов е спечелил над 150 турнира.

www.infoz.bg