Вандали палят контейнери и рушат в кв. "Железник"

На безотговорност и вандализъм към подобренията, направени в старозагорския квартал „Железник“ през последните години, стават свидетели живеещите там граждани, съобщиха от пресцентъра на Общината.

izkoreneno darvoСъсипани са детски площадки, палят се пластмасови контейнери за разделно събиране на отпадъци, изтръгнати са млади фиданки и храсти, както и изградените съоръжения за капково напояване. Нерядко поставените кошчета за отпадъци по улиците се използват за изхвърляне на домашния боклук от съкварталците, а следите от нуждите на домашни любимци изобилстват наоколо.

От Административню бюро „Железник“ сигнализираха за два подпалени през почивните дни пластмасови контейнера за разделно събиране на отпадъци, единият от които в опасна близост до съществуващата голяма бензиностанция. Въпреки предприетите гасителни действия, те са изгорели изцяло. От фирмата, която ги поддържа, започнаха подмяната им.

Безжалостно са унищожени голяма част от засадените храсти и дървета. Над 400 фиданки черен бор бяха засадени в залесителни акции, организирани по инициатива на кмета Живко Тодоров преди две години и тази пролет радваха с новопокарали зелени стръкчета. Още около 150 кедърчета бяха добавени към озеленяването по-късно. Вандали обаче безжалостно изтръгват голяма част от тях. Няма и следа от засадените там цъфтящи и вечнозелени храсти.

detska ploshtadkaБезобразията засягат и новопостроените детски площадки, създадени по реализирания преди няколко години европейски проект за благоустрояване на квартал „Железник“. Те са съсипани от многократни посегателства и от неуместна употреба. На площадките, покрити със специална ударопоглъщаща материя, която позволява най-малките да играят там безопасно, футбол играят юноши, които оставят съоръженията без изградените предпазни огради. През последните години, докато съоръженията бяха все още в поддръжка по проекта, те бяха многократно подновявани от служителите на общината и разрушавани отново.

Никога досега не се е правило за крайните квартали толкова, колкото беше направено през последните 5 години. В кв. „Железник" Община Стара Загора изпълни проект, който облагороди инфраструктурата и реши редица проблеми на хората там. Въпреки ежедневните грижи за почистване на улиците и междублоковите пространства в квартала, както и усилията на административното бюро за поддържане на зелените площи и подобряване на средата, живеещите в квартала продължават да рушат и съсипват създаденото.

www.infoz.bg