Бойко Борисов и евродепутатите са поканени в Стара Загора на среща за спасяването на българската енергетиката

КНСБ и КТ "Подкрепа" организират на 7 юли в Стара Загора среща в защита на българската енергетика. На нея са поканени премиерът Бойко Борисов, председателят на ПЕС Сергей Станишев, евродепутати и представители на бизнеса.

През последните няколко месеца КНСБ и КТ „Подкрепа“ постоянно алармират, че българската енергетика е в опасност заради Регламента на Европейската комисия за големите горивни инсталации. Влизането в сила на този документ ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора и рискува да породи тежко социално напрежение в един цял регион на страната – област Стара Загора и Маришкия басейн. Нещо повече - той поставя пред риск националната сигурност на страната, част от която е енергийната независимост, която в момента осигурява добива на местни лигнитни въглища, се казва в писмото до премиера Бойко Борисов и Сергей Станишев.

Пряк резултат от този документ ще бъде поскъпването на електроенергията, което ще се отрази негативно както върху доходите на населението, така и върху конкурентоспобността на българската икономика, при условие, че в съседни страни екологичните изисквания не водят до повишаване на разходите за производство.

tec 2КНСБ и КТ „Подкрепа“ на няколко пъти поставяха този въпрос, включително и чрез декларации на синдикалните съвети и стачните комитети на ФСО "Подкрепа" и ДСО на КНСБ при „Мини Марица-изток“ ЕАД. Декларация срещу документа изпрати и Национална федерация „Енергетици“ и Федерация „Енергетика“ на КТ „Подкрепа“. Тези искания бяха подкрепени единодушно и от всички индустриални федерации към двата синдиката.

Темата беше повдигната и пред президента на РБ България Румен Радев.

След проведените редица срещи и обсъждания в последните месеци в Брюксел и София, включително и с министъра на околната среда и водите Нено Димов, на 28 юни 2017 г., стана ясно, че основният път за предотвратяване на критичното изостряне на социалния мир на работещите в сектора „Производство на електрическа енергия от въглища“ в Република България, е ново решение на Европейския парламент, което да върне за прегласуване документа в Европейската комисия.

За да се случи това обаче българските институции, нашите политици и евродепутати, независимо от партийната сила, която представляват, трябва да инициират и активно да се включат в широка европейска коалиция, която да гласува подобно решение.
Първата крачка за тази коалиция, можете да дадете Вие, като членове на двете най-големи политически сили в Европарламента и то не другаде, а в енергийното сърце на България - Стара Загора, се казва още в писмото.

В координация с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, двата синдиката организират среща на 7 юли. Целта е заедно с премиера Бойко Борисов и с участието на българските евродепутати от всички политически сили, бизнеса и работещите в сектора, да се изготви обща позиция, че новите нива на емисии няма да доведат до значимо подобряване на показателите за чистота на въздуха, а ще предизвикат непропорционални икономически тежести за централите, работещи на лигнитни въглища и други браншови отрасли.

www.infoz.bg (по информация на КТ "Подкрепа")

На подобна тема