Световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова - в грандиозен оперен спектакъл на стадион "Берое"

Веселина Кацарова е най-добрата Кармен в съвременния оперен свят, заяви пред журналисти френският баритон Сирил Ровери, който ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио в "Кармен".

Veselina Katsarova stara zagoraГрандиозният оперен спектакъл ще се състои на голяма сцена на стадион "Берое" в Стара Загора на 6 юли от 21 часа.

В ролята на Кармен пред публиката в родния си град ще бъде световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова. Образът на Дон Хозе ще представи тенорът Калуди Калудов, а на Микаела - именитото сопрано Цветелина Василева. На диригентския пулт ще застане маестро Ивайло Кринчев. Режисьор е директорът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов, сценичната адаптация е на Тодор Демеров, хореографията - на Силвия Томова, хормайстор е Младен Станев.

В оперния спектакъл ще участват над 240 души: солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора, оркестър и хор на Държавна опера - Бургас, Детско-юношеска студия за опера и балет "Маргаритки" при Старозагорската опера и Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур".

Ще се включат и шест коня, едни от които ще бъде язден от Веселина Кацарова. Тя ще участва за първи път в оперен спектакъл на българска сцена след 30 години. "Надявам се всички зрители на „Кармен“ на Стадион Берое да разберат, че музиката е медицина за душата. Иска ми се след нашата генерация да продължава това изкуство, което е много елитно и не всички го разбират, но се надявам да го предадем на поколенията, защото това е  естетика, която е много важна в живота на човек“ - сподели Веселина Кацарова.

"Публиката има невероятен шанс, защото Веселина Кацарова е изключително българско явление за целия оперен свят" - каза именитата ѝ колежка Цветелина Василева.

В антракта на спектакъла ще има томбола с билети на зрителите, а наградите са: тениска и топка с автографи от футболистите на „Берое“, здравословни хранителни добавки от фирма „Фитнессхоум“, спа-уикенд за двама в Хотел „Армира“ на Старозагорски минерални бани, 2 ваучера за вечеря в ресторант „Щастливеца“ , специална торта от сладкарски цех "Куманов", подаръци от сувенирния магазин на Държавна опера - Стара Загора.

Veselina Katsarova

Билети за спектакъла се продават на касите на Старозагорската опера, онлайн и в разпространителската мрежа на "Ивентим".

Veselina Katsarova Carmen

Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Над 73% е подкрепата на предложените в Русия конституционни реформи, показват междинни резултати от обработени 27% от избирателните секции. Руснаците гласуваха на референдум за промени на 22 члена в Конституцията на Руската федерация. Една от важните поправки дава на президента Владимир Путин възможност да управлява страната до 2036 г.

* * *
Германският автомобилостроител Фолксваген (Volkswagen) се отказва от плановете да построи нов завод в Турция. Решението е взето след срива в световното търсене на автомобили, причинено от коронавирусната криза, посочва компанията

* * *
Полицията в китайския специален административен район Хонконг съобщи, че е арестувала най-малко 180 души, като 7 са задържани по силата на новия китайски закон за националната сигурност. Арестите са извършени, след като хиляди жители на бившата британска колония пренебрегнаха забраната и се събраха на демонстрация срещу закон в сферата на сигурността. Властите в Китай предупредиха, че призивите за отцепване ще бъдат наказвани

* * *
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо прикани Турция да не превръща в джамия бившата базилика „Света София“ в Истанбул, която сега е музей. В древната базилика от 6-и век са коронясвани византийските императори, но е станала джамия през 15-и век след превземането на Константинопол от турците през 1453 г.

Най-четеното от последните дни