Стара Загора празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

100 бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони. Това стана на 24 май 2015 г. на площада пред сградата на община Стара Загора, под звуците на „Питат ли ме дей зората“, „Върви, народе възродени“ и химна на Република България.

Те бяха изпълнени от представителния Общински духов оркестър и от хора на Държавна опера Стара Загора, която тази година празнува 90-годишен юбилей.

В общоградското тържество в областния град се включиха хиляди граждани. С много настроение, с цветя и знамена те изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на Стара Загора. Националния флаг, знамената на Стара Загора и на Европейския съюз бяха издигнати от носителите на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора.

В тържественото си слово кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подчерта, че „придобиването на българския език е събитие уникално по своя характер.“ „24-ти май не е поредната дата, която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата, ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура“, каза кметът. Той призова да се гордеем, със своята история, с това което сме дали на света, и с това, което ще бъдем.

„Искам специално  да поздравя всички учители, които неуморно се трудят писмеността, културата на България, да е жива, да я има и да се предава на бъдещите поколения! Нека да не скланяме никога глава и да продължаваме да гледаме напред към едно по-добро бъдеще. Благодаря ви, честит празник!", каза още Живко Тодоров.

Празничното шествие начело с кмета, председателя на Общинския съвет Емил Христов, народни представители, общински съветници, областния управител Георги Ранов и заместника му Мариана Кръстева, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, представители на общинската администрация, културни институти, обществени организации и гости на града, беше поведено от националното знаме, флаговете на ЕС и Стара Загора и портрета на Светите братя Кирил и Методий, носени от учениците от гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.

След шествието празникът продължи с изяви на малките таланти на Стара Загора. От 11:30 часа, на открито на площада пред общината, концерт изнесомха вокална студия „Розов свят“, „Звездопад“ с ръководител Мариана Димитрова, „Маргаритки“ с ръководител Радост Младенова, школата по латиноамерикански танци и елегантните мажоретки с ръководител Цвета Владева към „Център за наука, култура и изкуство“.

{responsivegallery}05-2015/24may{/responsivegallery}

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)