Митрополит Киприан ще дирижира концерт за 140-ата годишнина от боевете за Стара Загора

Стара Загора отбелязва 140 години от боевете за града, който на 31 юли през 1877 г. е опожарен, а жертвите са хиляди. На 30 юли от 20 часа на площада пред сградата на Общината ще се състои тържествена заря-проверка.

От 21 часа на Античния форум "Августа Траяна" започва концерт на Държавна опера - Стара Загора, чиято първа част ще дирижира Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

"Посвещаваме нашия концерт на годишнината от боевете за Стара Загора. В първата част ще прозвучи църковно-славянска музика под диригентството на старозагорския митрополит Киприан. Една музика, която българинът в продължение на толкова години е пазил дълбоко в себе си и е съхранявала неговата вяра. Във втората част на концерта ще бъдат изпълнени известни образци на хоровата оперна класика, дирижирани от диригента на хора на Държавна опера - Стара Загора Младен Станев" - съобщи директорът на операта Огнян Драганов.

kiprian derigent

"Нека този концерт да бъде за Стара Загора, молитвата да бъде за Стара Загора, да преуспява този град, хората, които живеят в него винаги да бъдат мъдри, за да може Божията утеха да бъде винаги върху нас" - каза Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Кулминацията за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора ще се състои на 31 юли от 21 часа на мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Тогава започва уникалният спектакъл от музика и светлина „Молитва за Стара Загора“, с участието на Старозагорския митрополит Киприан.

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема