Млади математици от Стара Загора получиха заслужено признание

Млади математици от Стара Загора получиха заслужено признание

С помощта на Община Стара Загора талантливи млади математици участват в най-престижните в света математически състезания. Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов и Михаил Михов получиха заслужено признание за постигнатите успехи.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с тях и им връчи парични награди на стойност на обща стойност 11 000 лева. Те спечелиха медали на важни състезания в Куала Лумпур, Малайзия и Сингапур това лято.

"Новината за постигнатото от тях не само, че ме зарадва силно, но и ме накара да мисля, че има надежда за България с такива млади деца, които постигат световни успехи. Гордея се с тях и им благодаря!" - каза кметът.

Теодор ТанковСедмокласникът от Природоматематическа гимназия "Гео Милев" Теодор Танков стана шампион на Откритото първенство на Азия по математика в конкуренция с 400 китайци. Освен златния медал и шампионската купа той получи и „Звездата на Азия”.

"Да се преборя с толкова голяма конкуренция и то от такива държави беше наистина много голямо изпитание за мен. Особено много ме затрудни това, че самото състезание е комплексно и се води на друг език" - разказа Теодор Танков, който сподели, че отделя по 4 часа на ден за подготовка по математика.

"Да станеш шампион на Азия и да биеш 400 китайци в Куала Лампур е нещо невероятно. Те шест са достатъчни на международната олимпиада, а пък 400 да не говорим, защото всеки от тях е потенциален световен шампион" - обясни значимостта на успеха на младите математици техният преподавател Любомир Любенов.

Теодор Танков ще учи от новата учебна година в Американския колеж, но ще продължи дистанционно да работи с Любомир Любенов, защото има много сериозни амбиции в областта на математиката.

Кметът обяви на срещата с младите математици, че през следващата година Любомир Любенов ще бъде предложен за Почетен гражданин на Стара Загора за многобройните успехи, постигнати от учениците му.

Седмокласникът от Природоматематическа гимназия "Гео Милев" в Стара Загора Теодор Танков е шампион на Откритото първенство на Азия по математика (2017) в конкуренция с 400 китайци. Освен златния медал и шампионската купа той получи и „Звездата на Азия”

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема