23 жилищни сгради в Стара Загора са санирани до момента по Националната програма за енергийна ефективност

23 жилищни сгради в Стара Загора са санирани до момента по Националната програма за енергийна ефективност

23 жилищни блока в Стара Загора са въведени в експлоатация след саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища. Това съобщи за www.infoz.bg секретарят на Общината Делян Иванов.

Подписаните договори за целево безвъзмездно финансиране са за 75 сгради. При 13 от тях са приключили строително-монтажните работи и предстои да бъдат въведени в експлоатация. В процес на изпълнение са 22 жилищни сгради. Тези, на които са издадени разрешения за строеж, и за които предстои стартиране на строително-монтажни работи, са 9. Разработени са инвестиционни проекти на 8 сгради и следва издаване на разрешения за строеж, добави Делян Иванов. По програмата са обхванати общо 5241 апартамента на територията на община Стара Загора.

Във връзка с изпълнението на строително-монтажните работи при реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Община Стара Загора са постъпили единични жалби и предложения. Поставените проблеми се решават на срещи с участниците в строителния процес и посочените забележки са отстранени в хода на изпълнение на обектите, увери секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Припомняме, че в средата на юли 2017 г. в цялата страна спря приемът на заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до приключване на изпълнението на сключените договори за целево финансиране, по разпореждане на министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

При откриването на пътен възел Плодовитово с автомагистрала „Тракия” на 20 юли, министър Николай Нанков съобщи, че се е наложило писмено да уведоми кметовете на общини да прекратят приема на документи по Националната програма за саниране, защото срокът за това е изтекъл 2016 г. "Нека довършим тези 2022 сгради в цялата страна, за които има сключени договори. 500 от тях вече са завършени, около 600 в момента се санират. Остават още 900 сгради, които ще бъдат довършени през настоящата и през 2018 г. Създадена е работна група, която търси най-оптималните решения за генерирането на финансов ресурс, за оптимизиране на процесите и на контрола" - обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

До края на годината ще стане ясно дали ще се запази досегашната схема на безвъзмездно санирането или въвеждане на поетапно съфинансиране от страна на собствениците на многофамилни жилища.

blok 151 stara zagora

www.infoz.bg

На подобна тема