Кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри учебната година в 6-о Основно училище „Св. Никола“ (снимки)

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров откри учебната година в 6-о Основно училище „Св. Никола“, където днес училищния праг за първи път прекрачват 157 първокласници, разпределени в 7 паралелки.

Гостите на церемонията по откриването бяха посрещнати в училищния двор от весела гълчава и много усмивки. Под звуците на химна на Република България бе вдигнат националния флаг и посрещнато знамето на училището.

„Скъпи учители, родители, скъпи ученици, искам да ви поздравя по случай първия учебен ден, защото знам, че той е много важен за вас. След едно добре изкарано лято, сигурно сте отпочинали и заредени с много свежи сили да започнете училищния час, да срещнете нови приятели, нови знания, и разбира се – да направите много нови пакости! Детството е това, прекрасните ученически години също. Пожелавам ви да сте здрави! На преподавателите пожелавам да се радват на децата, защото те растат бързо, правейки ви щастливи. Имайте много успехи! Нека училището ви носи само положителни емоции и по-малко посещения в директорския кабинет“ - пожела кметът.

Шесто основно е средищно училище, с целодневна организация на обучение и в него се учат общо над 1 000 ученици в 42 паралелки. Сформирани са 27 групи по интереси в сферата на образованието, изкуството и науката. Училището е единственото в региона, където се изучава френски език като разширена подготовка в избираеми часове. Училището има фанфарен оркестър, мажоретен състав, отбори по баскетбол и група за народни танци.

Светиниколското училище е прехвърлило 175-те години, откакто за първи път посреща ученолюбивите деца, вперили поглед към знания и бъдеще, заяви в приветствието си директорът Дарина Гайдарова.

„Светиниколци, носете гордо името на своето училище, грижете се за него и попивайте знания. Гордостта расте с времето, но и с успехите – дерзайте! Не забравяйте заветните думи на учителя, на Апостола, който е бил също като вас част от Светиниколското школо – Васил Левски - „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Тази година ние отбелязваме 180 лета, от рождението на Дякона - вървете по пътя му! Откривайте порива му към „чиста и свята република“ във вас, защото сте негови наследници, защото този огън осветява сбъднатите мечти! Създавайте свои светли дела, обичайте род и родина, за да пребъдем – вие сте гаранция за това“ - каза още Гайдарова.

На тържествената церемония в първия школски ден присъстваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-областният управител Петя Чакърова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев и др. Актьори и музиканти от Държавния куклен театър и Държавна опера Стара Загора поднесоха приветствия към малчуганите със своите изпълнения.

nova uchebna godina stara zagora 01

nova uchebna godina stara zagora 02

nova uchebna godina stara zagora 03

nova uchebna godina stara zagora 04

nova uchebna godina stara zagora 06

nova uchebna godina stara zagora 08

nova uchebna godina stara zagora 10

nova uchebna godina stara zagora 11

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)