Национален фестивал на българския фолклор и българските традиционни ястия ще се проведе в село Пряпорец

Национален фестивал на българския фолклор и българските традиционни ястия ще се проведе в село Пряпорец

За седма поредна година на 16 септември от 10 часа в старозагорското село Пряпорец ще се проведе Националният фестивал на българския фолклор и българските традиционни ястия.

Той се организира от, НЧ "Христо Ботев – 1928", с. Пряпорец, , НЧ "Кирил и Методий – 2010", с. Борилово, и НЧ "Пробуда – 1928", с. Змейово, с подкрепата на Община Стара Загора. Партньор на събитието е „Балкания – Балканска Асоциация за устойчив туризъм и култура”.

Във фестивала ще участват 45 колектива от 14 общини. Над 500 са участниците от Стара Загора, Казанлък, Димитровград, Чирпан, Опан, Хасково, Раднево, Нова Загора, Берковица, Монтана, Стралджа, Ямбол, Габрово и Братя Даскалови.

Много от тях ще представят вкусни гозби, характерни за техните региони, състезаващи се за Диплом - за уникален десерт; за уникална рецепта; за визия; за най-добра етно-визия; за автентична рецепта; за вкус. Колективите ще се включат с песни, обичаи и танци, както и индивидуални изпълнения в раздела на българския фолклор.

Най-добрите ще определи жури с председател Мая Тодорова, професионалист в приложни изкуства, хореограф, режисьор и педагог. Членове на журито са още: Иван Цонев – концерт-майстор на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Недко Иванов – художествен ръководителл на ансамбъл „Нашенци“.

Целта на фестивала е да съхрани българският фолклор и традиционни ястия, както и да установи тяхната неразривна връзка.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24