Ротари клуб - Стара Загора дари модерна сензорна зала в помощ на деца с увреждания

Ротари клуб - Стара Загора дари модерна сензорна зала в помощ на деца с увреждания

Ротари клуб - Стара Загора откри официално модерно оборудвана сензорна зала в Дневния център за деца с увреждания в Стара Загора. Големият гранд проект е на стойност 56 156 долара, като 23 000 лева от тях са осигурени от Общинския фонд за подпомагане на неправителствени организации на Община Стара Загора. Проектът е подкрепен финансово от Фондация Ротари.

Сред основните спонсори са: Ротари клуб Синт Питърс Леу, Белгия, Ротари клуб Крушевац, Сърбия и Ротари клуб Нова Загора, чиито президенти присъстваха на церемонията в Стара Загора.

Президентът на Ротари клуб - Стара Загора Николай Колев благодари на всички за изключителната подкрепа и специално на Община Стара Загора. Той подчерта, че когато неправителствените организации работят заедно с местната власт, се постигат големи резултати.

Зам.-кметът Иванка Сотирова определи проекта като изключително значим за целия град и за цялото общество, защото сензорната зала ще подпомогне на децата с увреждания да усъвършенстват своите умения. Тя добави, че това е поредното дарение на Ротари клуб - Стара Загора, след монумента на Птицата Феникс и часовника до Универсални магазин, които правят присъствието на Клуба в града осезаемо.

"Проектът ще бъде в помощ и на Тракийския университет, за да могат студентите да се обучават в реални условия", каза още Иванка Сотирова.

"Новата сензорна зала, която е с много модерно оборудване, ще ни помогне да преодолеем трудностите в ежедневната ни работа с децата и ще направи живота им по-щастлив", каза директорът на Дневния център за деца с увреждания Гергана Тодорова.

Президентът на Ротари клуб - Стара Загора подписа със зам.-кмета Иванка Сотирова договор, с който сензорната зала се дарява на Община Стара Загора.

На официалното откриване на залата присъстваха още членове на Ротари клуб - Стара Загора и Паст Дистрикт гуверньорът на Ротари България доц. Валентин Стоянов, в чийто мандат започва работата по гранд проекта.

{responsivegallery}05-2015/senzorna-zala{/responsivegallery}

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Над 130 души са починали и близо 6000 са се заразили с новия коронавирус в Китай, тръгнал от град Ухан

* * *
Европейският парламент ще гласува в 19:00 часа българско време в сряда споразумението за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. За утвърждаването на документа ще бъдат необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел

* * *
Европейската комисия обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента. Предложението е в бъдеще сумите при пазаруване да се закръглят до 5 цента и то ще се разглежда в сряда от Комисията

* * *
Украинският милиардер Ринат Ахметов купи вила за 200 млн. евро на Френската ривиера. Покупката на имението Palladian от XIX век и ботаническите му градини, която била осъществена чрез компанията на Ахметов, се прибавя към портфейла му с имоти, включващ вече апартамент в Лондон за 162 млн. евро, един от най-скъпите апартаменти във Великобритания. Ахметов е син на миньор от източната област Донецк, който се превърна в най-богатия човек в Украйна със състояние от 6,7 млрд. долара

* * *
Изправено пред икономически колапс и строги санкции, социалистическото правителство на Венецуела предлага предоставянето на мажоритарен дял и контрол върху петролната си индустрия на големи международни корпорации. Приватизацията е предложена от правителството на президента Николас Мадуро на руската компания „Роснефт“, испанската Repsol и италианската Eni